Sindikati i poslodavci od danas o povećanju minimalne cene rada

Podeli:

Od danas do 15. septembra, traje rok u kojem sindikati i poslodavci treba da se dogovore o povećanju minimalne cene rada. Polazni stavovi razlikuju se za 5.000 dinara.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije naveo je da bi realno bilo da minimalna cena rada ne poraste više od 2.000 dinara.

Za dve decenije koliko postoji Socijalno-ekonomski savet, sindikati i poslodavci su se samo jednom, 2017. godine, usaglasili oko povećanja minimalne cene rada. Ostalih godina, zbog izostanka dogovora odluku je, kako zakon i predviđa donosila Vlada Srbije.

Jedinstven slučaj bio je 2011. godine, kada je tadašnja vlada minimalac povećala ne samo više od toga što su poslodavci nudili, već i više od onoga što su sindikati tražili. Kolika je povišica poslodavcima danas prihvatljiva, zavisiće i od pratećeg paketa poreskih olakšica. Sindikati naglašavaju da to ne sme da bude na račun smanjenja stope doprinosa.

Oko 15 odsto građana Srbije prima zaradu od 32.126 dinara koliko je zakonski minimum. U ovu grupu spada oko 350.000 zaposlenih, a po navedenom parametru naša zemlja nalazi se u samom vrhu među evropskim državama. Čak 60 odsto svih zaposlenih stanovnika Srbije prima mesečnu zaradu manju od republičkog proseka.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga