Podeljena mišljenja o novom sistemu fiskalizacije

Podeli:

O novom sistemu fiskalizacije potpuno različito misle oni koji su ga uveli i oni koji treba da ga primene.

Novi sistem fiskalizacije je značajan za državu i Poresku upravu, jer predstavlja alat efikasnije poreske kontrole, a privrednicima smanjuje administraciju i troškove, ocenio je na video konferenciji „Novi model fiskalizacije u Srbiiji“ u organizaciji Privredne komore Srbije pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović.

Dodao je da će ove novine omogućiti smanjivanje nivoa sive ekonomije, a time i nelojalne konkurencije, prenosi Tanjug.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) Žarko Malinović rekao je da je novi propis o fiskalizaciji pisan uz učešće privrednika i uz saradnju Ministarstva, što se vidi po dugom vremenu planiranom za primenu novog zakona, tako da on najmanje remeti poslovanje privrede.

Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca je iznela potpuno suprotne stavove.

– Utisak poslodavaca s kojima sam razgovarala jeste da se itetako povećava administracija. Sa svakim novim zakonom se povećevaju obaveze koje imaju i prema njihovoj oceni, oko 70 odsto vremena troše na administraciju prema državi, a 30 na posao kojim se bave – rekla je ona.

Navela je i stav Unije da su glavni pokretači sive ekonomije visoki troškovi poslovanja i ogroman broj fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i poreska kontrola koja nije dosledna, već selektivna i retka.

– Privrednici ne vide da će se uvođanjem novog modela fiskalizacije smanjiti siva ekonomija, jer će oni koji su do sada radili nelegalno nastaviti da se tako ponašaju, a oni koji su do sada radili legalno će se povući sa tržišta, jer ne mogu paritati nelojalnoj konkurencij – ocenila je Pavlovićeva a preneo Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga