Organska proizvodnja ima svetlu budućnost

Podeli:

Organska proizvodnja izuzetno je zahtevna, ali je perspektiva velika, jer se velike količine voća i povrća uvoze. Na imanju porodice Šokšić obrađuje se 10 hektara zemlje u Tarašu. Planira se organska proizvodnja na početku godine, ali cene formiraju marketi u kojima se plasira sva roba.

Pored svoje proizvodnje, Šokšići imaju i distributivni centar, kao i poslovne partnere koji isto proizvode organsko voće i povrće.

Na početku kalednarske i setvene godine na biofarmi Šokšić jasno je utvrđen plan aktivnosti. Šokšići godinama unazad seju određene kulture koje su uglavnom namenjene velikim trgovinskim lancima, što je veliki uspeh, obzirom na to da je organska proizvodnja jedna od najmanje razvijenih grana poljopirvrede. U Srbiji je svega 0.5% parcela na kojima se na organski način uzgajaju kulture.

Zrenjaninska loklana samouprava jedan je od dve lokalne samouprave u Srbiji koje su prepoznale značaj organske proizvodnje i koje ovim proizvođačima pružaju određen vid podrške.

Biofarma Šokšić sarađuje sa 11 kooperanata, a od 2018. godine imaju i svoj distributivni centar, što umnogome olakšava plasirenje proizvoda.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga