Za unapređenje organske proizvodnje u poljoprivredi i unapređenje pčelarstva grad izdvojio 2,7 miliona dinara

Podeli:

Uz ostale vidove pomoći poljoprivrednim proizvođačima, po prvi put ove godine Grad Zrenjanin opredelio je sredstva za unapređenje organske proizvodnje – za nabavku sadnog i semenskog materijala dozvoljenog za upotrebu u organskoj proizvodnji, kontrolu zemljišta i plodova, sertifikaciju organske proizvodnje, kao i druge investicije koje se odnose na organsku proizvodnju – i za tu namenu izdvojeno je 1,1 miliona dinara. 

 Takođe, po peti put sredstva su izdvojena i za unapređenje pčelarstva – za nabavku pčelinjih društava, opreme za pčelarstvo ili vozila i prikolica za transport pčelinjih društava – u iznosu od 1,6 miliona dinara.  

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je svečano uručio ugovore o dodeli finansijskih sredstava korisnicima koji su ispunili uslove na konkursima, i to 9 ugovora za unapređenje organske proizvodnje i 18 ugovora za unapređenje pčelarstva. Po oba osnova, dodeljeni su ugovori u ukupnom iznosu od 2,7 miliona dinara. Pojedinačni iznosi su do 150.000 dinara, za organsku proizvodnju i do 100.000 dinara, za pčelarstvo.  Obraćajući se na svečanosti u Gradskoj kući, gradonačelnik je rekao da su ove godine budžetska sredstva Grada Zrenjanina za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja iznosila 82.960.000 dinara, kao i da su usvojenim budžetom za narednu godinu ta davanja povećana na preko sto miliona dinara.

– Po prvi put smo ove godine dodelili podsticaje za organsku proizvodnju, i to na predlog samih poljoprivrednika. Bitno nam je da čujemo njihova razmišljanja, ideje i predloge i na osnovu toga smo i došli na ideju da raspišemo ovakav konkurs, na koji se javilo devet proizvođača s teritorije našeg grada. Evidentan je i rast pčelarske proizvodnje i mi, kao lokalna samouprava, moramo to još bolje prepoznati u nekim narednim konkursima – rekao je gradonačelnik i dodao da grad daje podsticaje i u drugim oblastima poljoprivrede.

Jedan od korisnika sredstava za unapređenje pčelarstva, Janko Hrubik iz Aradca, kuću na selu dobio je u projektu Ministarstva za brigu o selu Republike Srbije i jedan je od dvadeset naših sugrađana, učesnika u toj akciji, koji svoj budući život i egzistenciju vezuju za seosku sredinu. 

– Moja buduća supruga je iz Zrenjanina, takođe se opredelila da živimo na selu i ova sredstva, koja smo danas dobili, značiće nam za unapređenje posla kojim se bavimo. Drago mi je što postoje ovakvi konkursi i novac ćemo iskoristiti za nabavku neophodne opreme za pčelarstvo – rekao je Hrubik. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga