Poznati rezultati konkursa za podsticanje pčelarstva i organske proizvodnje

Podeli:

Izabrani su proizvođači koji su dobili podsticaje za pčelarstvo i organsku proizvodnju. Svi koji su konkurisali za organsku proizvodnju su dobili subvencije, a bilo je dosta onih koji nisu ispunili uslove konkursa, pa su bili odbijeni za pčelarstvo.

Odziv na konkurs je bio velik, navodi Miloš Kovačević, v.d. šefa odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj.

– Na konkurs za proizvodnju prijavljeno je njih devet i svi su prošli. Što se tiče pčelarstava, od 32 prijave, 18 je prošlo na konkursu. Oni koji nisu prošli, imali su znatno veći broj košnica od propisanog, a kokursom je određeno da broj košnica ne sme biti manji od 5, niti veći od 50. Cilj ovakvog javnog poziva jesu podsticaji malih pčelara- rekao je Miloš Kovačević.

U okviru konkursa opredeljena su sredstva za nabavku prikolica za transport košnica, pčelarsku opremu, čak i pčelinja društva. Govoreći o organskoj proizvodnji, izdvojena su sredstva koja će pomoći nabavku opreme za kontrolu zemljišta, semena, sertifikaciju itd. Za organsku proizvodnju Grad je izdvojio 1,5 miliona dinara, što znači da su proizvođači mogli da dobiju najviše po 150.000, dok je za podsticanje pčelarstva izdvojeno 2,5 miliona dinara, odnosno 100.000 dinara po korisniku. Preostala sredstva biće prebačena za konkurse u sledećoj kalendarskoj godini.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga