Sedma generacija vinogradara u stogodišnjem vinogradu

Podeli:

Desetogodišnja Tara i sedmogodišnji Ognjen Vasiljev sedma su generacija vinogradara. Oni su sa njihovim dedom Miletom Markovim obišli stogodišnji vinograd, gde su orezali vinovu lozu i zalili vinom, kako bi bila rodna godina. Markov prenosi znanje i ljubav svojim unucima prema vinogradarstvu i uči ih od malena kako treba da se čuva, orezuje i neguje vinograd u Tarašu.

– Vinograd je star sto godina. Moram da kažem da čokoti nisu, oni su vremenom obnavljani, ali vinograd postoji čitav vek. Ovde imamo oko 760 čokota, a moji unuci Ognjen, Tara, Nata i Kata nastavljaju porodičnu tradiciju. Prve vinogradarske korake napravio sam baš u njihovim godinama. Naravno, sve počinje sa igrom, ali smo kroz tu igru dosta naučili i evo, svi se bavimo time iz ljubavi- kaže Mile.

Mile i njegova supruga su u penziji i kažu da im je najveće zadovoljstvo kada se sa unucima igraju u vinogradu. Tara i Ognjen retka su deca koja nisu nereskidivom vezom vezana za modernu tehnologiju, već grabe svaki momenat ne bi li sa dedom obilazili vinograd i izučavali ovaj kompleksni zanat.

Iako je vinogradarstvo u jednom momentu bilo skrajnuto, poslednjih 30 godina ono je u konstantnom razvoju i sve češće se znanje prenosi na mlađe generacije, što porvrđuje priča o vinogradaru iz Taraša i njegovim unucima.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga