Зграда сиромашних школских сестара ,,Де Нотре Даме” са капелом

Podeli:

Римокатолички завод за васпитање девојака (Клостер) основао је ред школских сестара «Де Нотре Даме» 1880. године, из заоставштине Каролине Сатмари, рођ. Михановић. За његов смештај и рад, изграђена је нова монументална једноспратна грађевина са капелом, у најужем старом језгру града и у непосредној близини зграде Торонталске жупаније.

О подизању Девојачког васпитног завода, прво нас обавештава лист «Вохенблат» од 27. априла 1878. године, где се наводи да су Темишварске новине из поузданих извора сазнале, да је зидање поверено реномираном архитекти из Темишвара, Едуарду Рајтеру.

фото: http://www.zrenjaninheritage.com/Првобитна зграда Завода сиромашних школских сестара «Де Нотре Даме» у којој се данас налази О.Ш. «Вук Караџић», је монументална једноспратна грађевина, са основом у облику слова «П». Саграђена је 1880. у стилу академизма са елементима неоренесансе. Крајем 19. века, у истом стилу, у продужетку од капеле, дозидано је ново крило, јер се показало да је простор у згради Клостера постао сувише тесан за боравиште и васпитни рад сестара у школи. Године 1909. је изведено још једно проширење у виду подужег тракта, на месту старог магазина. У новом простору, требало је да се налази интернат за боравак и учење васпитаница.

фото: http://www.zrenjaninheritage.com/Након Другог светског рата, комунистичке власти су цркви одузеле зграду, али јој том приликом није промењена намена – остала је у функцији образовно-васпитног система нове секуларне државе. У старији објекат је смештена основна школа ,,Вук Караџић”, док се у дограђеном крилу (које је реституцијом враћено цркви) налазила средња медицинска школа, али све до 2009, када је премештена у нову зграду. Након пресељења медицинске школе, овај део је напуштен.

Године 2012. су изведени конзерваторско-рестаураторски радови на обнови дела Клостера у ком је смештена Основна школа ,,Вук Караџић”, а 2014. је обновљен објекат у дворишту у коме се налази фискултурна сала.


Године 2013. исправљена је шездесетогодишња неправда – реституцјом је враћен део у коме се налазила медицинска школа и капела. Године 2017. крећу припремне радње за обимну ревитализацију овог дела Клостера.

Извор: www.zrenjaninheritage.com

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga