Ивана Вулета (Шпановић)

Podeli:

Ивана Вулета (Шпановић) рођена је у Зрењанину, 10. мај 1990. године. Српска је атлетичарка, која се такмичи у скоку у даљ. Тренутни тренер јој је Горан Обрадовић. Чланица је атлетксог клуба Војводина за који и наступа

На почетку каријере, односно на светском првенству за јуниоре 2006. године била је седма. Прву медаљу на светском првенству осваја 2007. године у конкуренцији млађих јуниора. Са прескочених 6,41 м освојила је сребро,a на светском првенству за јуниоре 2008. је победила са оствареним резултатом 6,61 м. Учествовала је и на Олимпијским играма 2008. у Пекингу, и такмичила се у дисциплини скок у даљ. После два преступа у трећем покушају је скочила 6,30 м. Тај резултат јој није био довољан за пласман у финале. У укупном пласману заузела је тридесето место.

Учествовала је и на Универзијади 2009. у Београду. На њој је победила скоком од 6,64, што је био за 17 цм бољи резултат од другопласиране Рускиње Ирине Крјачикове. Ивана је свој најбољи скок извела у петој серији. То је била прва златна медаља за Србију освојена на Универзијади у Београду.

На Европском првенству за јуниоре 2009. одржаном у Новом Саду поправила је свој лични рекорд на 6,71 м али јој ни то није било довољно за злато. Била је друга иза Рускиње Дарије Клишине која је поставила нови рекорд првенства од 6,80 м.

Ивана Шпановић, једина представница Србије, на Светском првенству у дворани 2016. освојила је сребрну медаљу резултатом 7.07 метара, што је нови национални рекорд Србије. Пошто је тај резултат бољи и од рекорда на отвореном, то је и апсолутни рекорд Србије у скоку удаљ за жене. Ово је највећи успех српских атлетичара на светским првенствима од када се такмиче под именом Србије. Постигнути резултат 7,07 метара је девети на светској ранг листи свих времена у женској конкуренцији у дворани, а шести на европској ранг листи.

После 60 година освојена је атлетска медаља за Србију на Олимпијским играма.[9] Ивана је освојила бронзану медаљу 2016. у Рију, поставивши нови национални рекорд, скоком од чак 7,08 метара. Шпановићева је освојила своју осму медаљу у низу, који траје још од Москве 2013.[10]

Сезону 2016. Ивана је завршила титулом у Дијамантској лиги са укупно пет тријумфа на митинзима у Шангају, Ослу, Стокхолму, Лозани и Паризу.

Дана 5. марта 2017. године освојила је златну медаљу на Eвропском првенству у дворани у Београду. Поставила је нови национални рекорд 7,24 метара као и најбољи светски резултат сезоне у дворани и трећи резултат свих времена, иза чувене Хајке Дрекслер и Галине Чистјакове.[4] Освојила је митинг Дијаманстске лиге Атлетисима 2017. у Лозани 6. јула 2017. године, најдуже је скочила у четвртој серији, 6,79 метара, те оставила иза себе Американке Шакелу Сондерс, Тијану Бартолету и Рускињу Дарију Клишину.

На Светском првенству 2017. у Лондону изборила је финале скоком у првој серији, на крају је заузела четврто место и после девет узастопних такмичења остала без медаље. На финалу Дијамантске лиге у Бриселу, Ивана је заузела прво место скоком у последњој серији, освојивши други пут то такмичење у каријери.

Ивана је освојила златну медаљу на Светском дворанском првенству 2018. у Бирмингему, до злата је дошла скоком 6,96 m у четвртој серији. Трећу узастопну златну медаљу је освојила на Европском дворанском првенству 2019. године у Глазгову.

На Олимпијским играма у Токију 2020, Ивана је заузела прво место у квалификацијама за финале скока у даљ. Ипак, у финалу је скочила 6,91 метара, што је било довољно за четврто место.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga