Роман Бугар

Podeli:


Роман Бугар je рођен 1985. у Зрењанину. Студирао је на Академији уметности у Новом Саду, подгрупи за виолину. Магистарсике студије уписује у Бања Луци, у класи проф. Уроша Пешица и касније код проф. Марије Мисите. Године 2009. обнавља Зрењанински камерни оркестар а исте године постаје концертмајстор и диригент оркестра Националног савета румунске националне мањине. За председника великог Фестивала фолклора Румуна из Војводине изабран је 2011, а две године касније основао је Зрењанинску филхармонију.


Прва виолина је у Гудачком квартету „Панонија“, сарађује са различитим оркестрима у Србији. Године 2015. постављен је на место вршиоца дужности директора Војвођанског симфонијског оркестра.

Под Романовим руководством Зрењанинска филхармонија се издиже из пепела. У моменту поновног оснивања филхармоније, у граду Зрењанину није било значајнијих оркестара. Бележе се наступи Градског дувачког оркестра, који је на жалост доживео судбину многих оркестара у Србији. Зрењанински музичари окупљени око идеје да филхармонији врате стари сјај, а суграђанима пруже концерте за памћење, за свега пар година постају синоним за културу, а све под вођством, тада младог и амбициозног музичара Романа Бугара.

Сада већ традиционални концерти Зрењанинске филхармоније у току манифестације „Дани пива“ окупљају сваке године неколико десетина хиљада љубитеља класичне музике. Са зрењанинским симфонијским оркестром су наступала и највећа имена светске музичке сцене- Бела Маврак, Жељко Лучић, а 9. јануара Зрењанинцима ће се, након 20 година поново представити прослављени виолиниста Стефан Миленковић.

Роман Бугар је добитник овогодишње награде Града Зрењанина за допринос култури.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga