Угљеша Шајтинац

Podeli:

Угљеша Шајтинац је рођен у Зрењанину 1. октобра 1971. године. Син је банатског књижевника Радивоја Шајтинца и истакнуте глумице зрењанинског пороришта Мирјане Шајтинац.
Након завршеног основног и средњег образовања, школовање наставља на Факултету драмских уметности у Београду, где дипломира 1999. године. Након свршених студија бива ангажован као драматург у Српском народном позоришту у Новом Саду, а након тога, у истом граду постаје професор на Академији уметности.

Угљеша је своју прву књигу објавио још као средњошколац. У питању је роман под називом „Чуда природе“, а након тога су настала још многа дела различитих жанрова- Чемер (1997), Реквизитер (Премијера у Београдском драмском позоришту, 1999.), У бунару (1998),Хадерсфилд….

Добитник је књижевне награде Биљана Јовановић за роман Вок он!. За роман Сасвим скромни дарови добио је Виталову награду и Европску награду за књижевност, Виталову награду за најбољу књигу године и Награду „Бора Станковић“. Његова збирка прича Банаторијум добила је Андрићеву награду. За своју књигу Жена из Хуареза добио је награду Исидора Секулић. За драму Хадерсфилд добио је награду Јован Стерија Поповић за најбољи савремени драмски текст на Стеријином позорју 2005. године као и три награде за сценариј за филм Хадерсфилд.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga