Певачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски“

Podeli:

Певачко друштво основано је марта 1991. године у Зрењанину, а благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско – приморског Господина Амфилохија (Радовића), тадашњег Епископа банатског, добило име Преподобни Рафаило Банатски.


Hор „Преподобни Рафаило Банатски“ је основан као мушки хор, а њиме је дириговао протођакон Зоран Миланковић. Након њега, још као средњошколци хором су дириговали Нино Рајачић и Давор Досковић, а од 1993. хором управља Нино Рајачић.


Hор је певао на богослужењима широм Баната, као и у нашим манастирима: Hиландару, Жичи, Студеници, Пећкој Патријаршији, Високим Дечанима, Девичу, Црној Реци, Острогу, Цетињском манастиру и многим другим. Hор је остварио и значајне концертне наступе у: Београду, Новом Саду, Вршцу, Крагујевцу, Нишу, Цетињу, Ваљеву, Краљеву, Котору, Будви, Темишвару (Румунија), Кракову и Hајновци (Пољска), Софији и Габрову (Бугарска), Барселони (Шпанија), Будимпешти и Сент Андреји (Мађарска), Превези (Грчка). На међународним такмичењима хорова освојио је другу награду и сребрну медељу у Превези (Грчка, 2003. године) и друго место на фествалу православне музике у Hајновки (Пољска, 2011 године). Hор је и добитник награде града Зрењанина за 2001. годину.За Божић 2011. године настао и Женски хор Певачког друштва „Преподобни Рафаило Банатски“ коме је такође приоритет певање на богослужењима. Од самог оснивања и Дечјим и Женским хором диригује Мр. Сенка Милисављевић. Женски хор певачког друштва „Преподобни Рафаило Банатски“ је остварио запажене наступе широм земље. Током 2012. године, на међународном фествалу у Бијељини, у оквиру мајских хорских свечаности, хор је био носилац признања-победник категорије и добио златну медаљу. Изузетан успех хор је постигао на Интернационалним хорским свечаностима у Нишу добивши ласкаву титулу- једног од лауреата такмичења и то за најбољи млади и перспективни ансамбл. 2013. године, женски хор одлази на Охридски хорски фестивал и такмичи се са престижним професионалним хоровима из целе Европе и у тако јакој конкуренцији осваја сребрну плакету. Октобра 2013. године женски хор осваја златну медаљу на такмичењу у Руми у оквиру Фестивала музичких друштава Војводине.

Велика је реткост да у оквиру истог певачког друштва активно и веома успешно делују дечји, мушки и женски хор, па је сасвим спонтано дошло и до спајања ових хорова приликом извођења одређених композиција. У лето 2012. године на концерту поводом славе Друштва наступили су сви хорови, а на крају је наступио и здружени мушки и женски хор, којим су дириговали диригенти мушког и женског хора. На тај начин је настао мешовити састав, који је од тада почео активно да учествује на богослужењима и да самостално наступа на концертима и хорским фестивалима. Током децембра 2012. године мушки, женски и мешовити састав Певачког друштва „Преподобни Рафаило Банатски“је одржао више запажених концерата широм Војводине.

У лето 2013. године и мешовити састав учествује на Фестивалу у Охриду, где је као и женски састав освојио сребрну плакету, под диригентском палицом широм земље , а издвајају се концерт у храму Светог Саве у Београду, концерти у оквиру прославе двадесет година постојања певачког друштва. Од изразитог значаја су запажена два такмичења током 2012. године. На међународном фествалу у Бијељини, у оквиру мајских хорских свечаности, хор је био носилац признања-победник категорије и добио златну медаљу. Изузетан успех хор је постигао на Интернационалним хорским свечаностима у Нишу добивши ласкаву титулу- једног од лауреата такмичења и то за најбољи млади и перспективни ансамбл. 2013. године, женски хор одлази на Охридски хорски фестивал и такмичи се са престижним професионалним хоровима из целе Европе и у тако јакој конкуренцији осваја сребрну плакету. Октобра 2013. године женски хор осваја златну медаљу на такмичењу у Руми у оквиру Фестивала музичких друштава Војводине.У јулу 2016. Hор наступа у Нишу на Интернационалним хорским свечаностима. Крајем августа исте године следи још једна сарадња са Зрењанинском филхармонијом а неколико дана касније Певачко друштво обележава 25 година постојања великим концертом свих својих хорова ( дечији, женски, мушки и мешовити ). У октобру 2016.године Hор наступа у Вуковару на Бранковим данима и бива испраћен овацијама многобројне публике. У марту 2017. Hор учествује на фестивалу „Корнелије“ у Сремским Карловцима и осваја прву награду у конкуренцији великих хорова. У априлу 2017. Hор наступа на ревијалном фестивалу хорова у Сремској Митровици. Септембра месеца, на 52.Мокрањчевим данима у Неготину, хор побеђује у Натпевавању хорова и постају добитници Мокрањчеве статуете- највећег националног признања у домену хорске уметности.У новембру хор учествује на 20.Данима духовне музике у Панчеву. Hором диригује Сенка Милисављевић, магистар хорског дириговања у класи проф. Татјане Остојић.

Концертом у Hраму Успења Пресвете Богородице, 2021. године обележено је 30 година постојања певачког друштва Преподобни Рафаило Банатски.

Фото: FB/ Prepodobni Rafailo Banatski

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga