Jesenja akcija “Posadi svoj hlad” uspešno realizovana u Knićaninu – besplatne sadnice belog jasena za stanovnike 100 gradova i opština u Srbiji

Podeli:

Stanovnici naseljenog mesta Knićanin odazvali su se juče pozivu da učestvuju u ekološkoj akciji i preuzmu besplatne sadnice belog jasena, koje će posaditi u svom okruženju. U pitanju je jesenja akcija “Posadi svoj hlad”, tokom koje NVO “Zeleni razvojni centar” iz Sremske Mitrovice poklanja sadnice na teritoriji sto gradova i opština Republike Srbije. Akciju u Knićaninu, gde je takođe podeljeno sto sadnica, podržao je Grad Zrenjanin, u saradnji s mesnom zajednicom “Vojvoda Stevan Knićanin” i JKP “Čistoća i zelenilo”. Na terenu je, uz predstavnike Gradske uprave grada Zrenjanina, bio i Darko Bađok, pokrajinski poslanik i član “Zelene parlamentarne grupe” u Skupštini AP Vojvodine.

Cilj treće po redu akcije “Posadi svoj hlad” je pošumljavanje urbanih gradskih i seoskih sredina. Obezbeđene su dvogodišnje sertifikovane sadnice belog jasena sa visokim procentom uspešnosti sadnje. Svako ko preuzme sadnicu ima samo jednu obavezu, da je posadi. Ko nikada nije posadio drvo može to da učini uz uputstvo za sadnju koje takođe dolazi uz svaku sadnicu. Takođe, ova akcija predstavlja jedinstvenu priliku za porodice, gde će i deca moći da učestvuju u događaju i posade “svoje drvo” koje će rasti zajedno sa njima, a ujedno će time negovati i graditi odnos i ljubav prema prirodi. O svemu tome bilo je reči i tokom podele sadnica u Knićaninu, a prve sadnice preuzeo je direktor Osnovne škole „Stevan Knićanin“ Zoran Spasić, i one će naći mesto u školskom dvorištu.

Kako se moglo čuti tokom akcije u Knićaninu, za sadnju je odabran upravo jasen, jer se radi o autohtonom evropskom drvetu, u Srbiji zastupljenom pretežno u nacionalnim parkovima, kao što su Fruška gora, Đerdap, Palić, i slično. Odgovaraju mu poluosunčana ili sunčana mesta i može se saditi na strmim zemljištima jer dobro veže tlo. Jasen je karakterističan za termofilne listopadne i zimzelene šume i raste uglavnom na neutralnom i bazičnom kraškom tlu. Može da naraste do 20 metara, ima tanku koru, svetlosive boje koja sa godinama postaje ispucala. Odlikuje ga plitak, ali razgranat korenov sistem. Stara verovanja u Srbiji, zadržana sve do današnjih dana, govore o velikoj spasonosnoj snazi jasena. Zato je poštovan kao sveto drvo.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga