Najveća farma vodenih bivola u Srbiji nalazi se nadomak Zrenjanina

Podeli:

Vodeni bivoli spadaju u autohtonu rasu goveda. Na ovim prostorima nisu toliko zastupljeni, ali na farmi Živice Matića, u neposrednoj blizini Knićanina ove životinje uživaju na ograđenom imanju od 42 hektara. Živici se pre četiri godine u poslu uzgajanja vodenih bivola priključio i Borislav Vuletin.

Bivoli se na pomenutom imanju nalaze punih 15 godina, a ovo prostranstvo je u vlasništvu Živice Matića već dve decenije. Kada je kupovao parcelu, ona je bila obrasla raznim rastinjem, a za dovođenje u red Matiću je bila potrebna i mehanizacija. Međutim, do njega je stigla informacija da postoji potpuno prirodan način krčenja rastinja, odnosno da vodeni bivoli u prirodi upravo to rade. Živica i Borislav u šali kažu da su kupili bivole kako bi te životinje služile njima, međutim sada ih imaju toliko da je situacija obrnuta. Za petnaest godina Živica je postigao da od obraslog imanja napravi prelepo prostranstvo i da poveća broj bivola sa 2 na 130.

Borislav Vuletin

Živica i Borislav kažu da se vodeni bivoli uzgajaju iz ljubavi, ekonomske računice, navode, nema, već je u pitanju čista ljubav.

– Bivoli nisu ni tovna ni mlečna rasa. Oni daju dosta manje mleka u odnosu na kravu, ali je ono znatno većeg kvaliteta. Mleko bivola je tri puta masnije od kravljeg. Italijani su prepoznali kvalitet mleka ove životinje, pa tako mocarela koju kupujemo u marketima u osnovi ima upravo bivolje mleko. Bivoli su neprestano napolju, u pokretu su, pa je i njihovo meso daleko zdravije, mada kod nas, trenutno, ne postoji tržište za to- kaže Vuletin.

Vodenim bivolima je potrebno da postignu punu težinu od 750 kilograma, pa se na imanju u blizini Knićanina trenutno radi na uvećavanju matičnog stada.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga