Градска народна библиотека

Podeli:

Зграда је данашње библиотеке подигнута је крајем деветнаестог века за потребе тадашње редакције дневног листа ,,Торонтал“, када је била у власништву породице Брајер.

Након Првог светског рата у приземљу су налазила чувена кафана ,,Шољом“ власника Ђорђа Шољома, а после Другог светског рата је национализована. Од 1959. године је у зграду смештена Српске задружна штедионица.

Од 1968. године ово здање је у власништву Градске народне библиотеке ,,Жарко Зрењанин”. Интересанто је да је пре данашње локације, библиотека била смештена у приземној згради на обали Бегеја код ,,Малог моста”, на простору иза градског музеја.

Приликом адаптације за потребе библиотеке, згради је у потпуности измењен ентеријер, а осамдесетих година је адаптиран и тавански простор, у коме се данас одржавају многи културни догађаји.

Да би се овом вредном здању вратио некадашњи изглед, а Градској библиотеци, као једној од значајних културних институција града, омогућили бољи услови за даљи рад, започети су конзерваторско-рестаураторски радови на крову и фасади зграде 2005. године, по пројекту Завода за заштиту споменика културе Зрењанин, уз техничку документацију Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Новог Сада. Средства за обнову обезбеђена су делом захваљујући пројекту ,,Лепша Србија“ и донацијама Владе Аустрије и делом из буџета општине Зрењанин.

Извор: http://www.zrenjaninheritage.com/

Фото: http://www.zrenjaninheritage.com/

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga