Gradu Zrenjaninu dodeljena sredstva za organizovanje manifestacije “Miholjski susreti sela”

Podeli:

Grad Zrenjanin stavio je juče, u Ministarstvu za brigu o selu u Beogradu, potpis na ugovor o dodeli bespovratnih sredstava po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije pod nazivom “Miholjski susreti sela“. U ime lokalne samouprave ugovor je potpisao član Gradskog veća Marinel Mendrea, a ispred Ministarstva za brigu o selu ministar Milan Krkobabić, koji je uz izrečene stihove Ljubivoja Ršumovića “Dok je sela i seljaka Srbija će biti jaka“, potpisao ugovore s predstavnicima 68 jedinica lokalne samouprave.

Ukupan iznos izdvojenih sredstava za tu namenu je 31.025.279,24 miliona dinara, a Zrenjaninu je opredeljeno 154.548,00 dinara, uz sufinansiranje programa od strane lokalne samouprave.
„Sela Srbije su danas, a to su bila i juče i ostaće, najvitalniji deo Srbije. Sve dobro, sve snažno i vispreno upravo stiže iz sela. Danas, oživljavanjem ovih manifestacija, nastavljamo sve ono dobro i vredno što su neki pre nas činili“, rekao je Krkobabić.

U ovim susretima učestvovaće čak 961 selo na teritoriji različitih opština iz čitave Srbije, a u toku ova tri meseca, od oktobra do kraja decembra, planirano je oko 100.000 učesnika i posetilaca.

Aktivnosti koje su dobitnici sredstava osmislili ove godine su šarolike. Takmiče se kulturno-umetničkim sadržajima – folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, literarnim sadržajima – recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice), zanatskim i primenjenim umetnostima – izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju, sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i gastronomskim specijalitetima – pravljenju tradicionalnih jela i kolača. Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

Cilj ovog Programa je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga