ZAŠTO LJUBIMCA TREBA DA ŠETATE NA POVOCU – UVEK!

Podeli:

Da ne dužimo priču o dolasku sunčanih dana i šetnjama u prirodi, nego da pređemo na stvar: Nemojte šetati svog ljubimca bez povoca! Znam da su mnogi ponosni na svoje ljubimce – kako su samo pametni, umeju da se šetaju sami, poslušni su i idu uvek uz nogu. To je divno. Ipak, pas ne mari za vaš osećaj ponosa a pritom bi sigurno voleo da isto toliko uložite u njegovu sigurnost.

  1. AUTOMOBILI

Možda je Vaš ljubimac pametan i privržen, ali nemojte stavljati njegov život na kocku. Životinje se ponašaju tako što se vode instinktima. Dovoljno je da mu neka druga životinja, zvuk ili miris odvuku pažnju u da se odvoji od Vas na sekund –  ne možete predvideti ko je za volanom automobila koji prolaze kraj staze, koliko paze, kako voze i koliko brze reflekse imaju.

Dakle, imajte na umu da psi ne donose svesne odluke, bar ne na onom nivou kao ljudi. Oni su kao mala deca od dve godine. Da li biste dete pustili sa šeta samo pored Vas, bez držanja za ruku? 

  1. OTROVI

Otrovi u Zrenjaninu nisu mit. Mnogo puta je prijavljeno da je nađen bačen otrov na javnu zelenu površinu ili pored neke zgrade, pomešan sa mesom ili drugom hranom. Dok ste trepnuli, Vaš pas već žvaće otrovno meso jer ga puštate da slobodno trčka par metara ispred Vas. Ne laskajte sebi. Niste brži od Vašeg psa. Nećete stići da reagujete.

Više o otrovima koji su se pojavljivali u Zrenjanin pročitajte ovde.

  1. TAKO GRAD KAŽE

Na kraju, gotovo svaki grad doneo je GRADSKU ODLUKU o načinima držanja ljubimca. Između ostalog, gradska odluka propisuje obavezno šetanje pasa na povocu (i nošenje korpe za određene rase). Stoga, dragi sugrađani, osim što šetnjom na povocu štitite zdravlje i život vaših ljubimaca, štitite i vaš novčanik 🙂

Detalje Gradske Odluke pročitajte ovde.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga