Зграда златара Карла Хелмболда (Шехерезада)

Podeli:

Први власник једне од најлепших зграда у Зрењанину, чувене Шехерезаде, био је Карло Хеблолд, немачки златар. Ово велелепно здање изграђено је 1900. године, а према историјским претпоставкама, пројектовао ју је Иштван Барт, архитекта из Темишвара и један од најзначајнијих пројектаната који је радио у Великом Бечкереку.

фото: www.zrenjaninheritage.com


Кроз ову јединствену грађевину може се видети утицај који је синагога, односно њен архитектонско – декоративни ансамбл имао и на профану архитектуру. Архитектура синагоге креирала је и укус припадника других верских конфесија. Ово је кућа немачког златара протестантске и не припада јеврејском градитељском корпусу, али је свакако настала под његовим утицајем. Због оријенталног изгледа и полихромне фасаде (преко десет боја) добила је име ,,Шехерезада”. Дуго је важило уверење да је подигао каменорезац Теодосије Тунер, чији је рад превазилазио оквире занатства и више спадао у домен уметности – вајарства, али он тек 1924. године постаје њен власник.

фото: www.zrenjaninheritage.com


Радови на обнови уличне и дворишна фасаде и кровног покривача изведени су 2009.године, а 2018. је рестаурирана столарија. Простор мезанина адаптиран у апартмане за преноћиште.
Зграда је сачувана у аутентичном изгледу.


Извор: www.zrenjaninheritage.com

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga