Од Зрењанинског камерног оркестра до Зрењанинске филхармоније

Podeli:


Зрењанински камерни оркестар је основан 1969. године и већ од самог настанка постаје битан чинилац у неговању богате традиције камерног музицирања, не само у свом граду, већ и знатно шире. Стални диригент и уметнички руководилац оркестра био је виолиниста, педагог и диригент Дејан Михаиловић. Нажалост, након две деценије успешног рада, бројних концерата и успешних сарадњи с угледним солистима и гостујућим диригентима, због све теже ситуације у култури, оркестар престаје са радом.


До поновног рађања Зрењанинског камерног оркестра дошло је октобра 1999. године и прве четири године оркестром је дириговао Габријел Вујадинов, професор виоле у музичкој школи, а организацију рада носила је професорка виолине Вилма Дутина. У јуну 2004. оркестар остварује сарадњу с Пеђом Милосављевићем, виолинистом и камерним музичарем из Hоландије, који преузима програмско и уметничко руководство ансамбла, али након годину дана и неколико врло успешних концерата рад оркестра поново замире.


Доласком новог председника Извршног одбора 2009. године, професора виолине Романа Бугара и његовим великим залагањем, стварају се повољни услови за понован рад оркестра. Тако 2014. године Роман Бугар окупља професионалне музичаре из свих градова Србије, пореклом из Зрењанина, и то на реализацији концерта „Зрењанинска филхармонија“ у оквиру Зрењанинског камерног оркестра.


Годину дана касније Зрењанинска филхармонија остварује сјајан наступ са светском звездом Жељком Лучићем.


На листи солиста с којима је до сада све сарађивао Зрењанински камерни оркестар (Зрењанинска филхармонија) налазе се још и Ана Алексић Шајрер, Весна Марковић, Љубомир Поповић, Драгана Поповић, Саша Штулић, Жељко Лучић, Бела Маврак, а међу диригентима Микица Јевтић, Александар Којић, Андреј Бурсаћ, Предраг Госта и Ванеса Кременовић.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga