Бела Маврак

Podeli:

Бела Маврак је рођен у Бечу 7.априла 1966. године. Са родитељима се сели у Михајлово где одраста, а касније похађа срењу музичку школу у Зрењанину. Као и Жељко Лучић, Бела је своје прве певачке кораке направио управо у хору „Јосиф Маринковић“ којим је дириговао маестро Слободан Бурсаћ.

Студирао је на музичким академијама у Београду и Келну (где и данас живи), а почетак оперске каријере обележио је наступима у Београдској опери. Бела Маврак током каријере наступао је и на великим светским сценама у оквиру „Јохан Штраус оркестра“ и „солистичком“ друштву тенора Гарија Бенета, Аустралијанца, и Томаса Гроела, Немца, а под вођством виолинисте Андреа Ријуа, Hоланђанина.

Од 1993. године, па све до почетка двадесет првог века, Бела Барток тумачи ликове класичног оперског репертоара ( Вивалди, Пучини, Моцарт…). Може се рећи да је овај тенор већ на почетку каријере својим гласом освојио читав свет, јер готово да нема оперског театра у ком није наступао, а у прилог томе говори и чињеница да је заједно са Гаријем Бенетом и Томасом Гројелом сврстан у „платинасте теноре“.

2010. године Бела Барток проширује свој музички опус и заједно са звездама Буена Виста Сошл Клаба ( Буена Виста Социал Цлуб) снима албум под називом „Ун сопло ен ел аире „.

Без имало скромности можемо рећи да је Бела Барток светска звезда, али и поред славе коју ужива, не пропушта прилику да наступа у граду где је начинио прве певачке кораке. Заједно са Зрењанинском филхармонијом наступио је неколико пута у оквиру „Дана пива“, а концертима, већ по правилу присуствује десетине хиљада становника Зрењанина.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga