Ukinite petarde: Svake godine od srčanog udara ugine 5000 ljubimaca

Podeli:

Petarde mogu da prestraše i ozbiljno povrede životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija. Obzirom na to prijatelji životinja pokrenuli su peticiju za zabranu korištenja pirotehnike II. i III. razreda tokom cele godine, nadajući se da će buduće proslave Nove godine biti sigurnije za ljude i životinje.

1388850080
 Kao i proteklih, obeležavanje dočeka Nove godine nije moglo proći bez petardi i drugih eksplozivnih sredstava. Životinje ne vole petarde, ali ne voli ih ni većina građana koji žele mir i sigurnost za sebe i članove svoje porodice.

Kako se navodi na portalu jutarnji.hr, svake godine u “ludovanju” sa petardama povredi se na desetine ljudi, od čega polovina bude teže povređena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavesnom i neispravnom rukovanju petardama ugrožena su i deca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, delova šake, povreda lica i opekotina.

Ni životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila. Buka pucanja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povređene. Osim opasnosti od povređivanja petardom, veliki stepen buke može oštetiti i njihov znatno osetljiviji sluh i izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici beže iz dvorišta, pokušavajući da se zaštitite od buke nastale eksplozijama.

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za prekršitelje iznose od 25 do 500 eura. U Torinu je ta zabrana donesena pre svega zato što ispaljivanje petardi zastrašuje ptice, pse i mačke. Naime, oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

Zakon o eksplozivnim predmetima reguliše prodaju pirotehničkih sredstava, vreme upotrebe i ograničenje vezano je za dob, ali u praksi je, zbog velike popularnosti pirotehničkih sredstava, teško nadzirati sprovođenje zakonskih odredbi. Čak i postupanje u skladu sa Zakonom ne može sprečiti greške pri rukovanju te neželjene, neretko i teške povrede.

Izmena Zakona o eksplozivnim stvarima pridonela bi smanjenju buke i stradanju ljudi i životinja ako bi korištenje petardi i drugih eksplozivnih sredstava II. i III. razreda bilo zabranjeno i u razdoblju od 27. decembra do 1. januara. Doček Nove godine i dalje bi se obeležavao Javnim vatrometima i pirotehničkim sredstvima I. razreda. Pritom zabava zasigurno ne bi izostala, a povećala bi se sigurnost građana i životinja i smanjila buka.

 Autor: zivotinje.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga