Obeležen Svetski dan srca u Opštini Sečanj

Podeli:

Ovogodišnji Svetski dan srca 29.septembar obeležen je širom planete u znaku obećanja samom sebi, svima koje volimo, celom svetu: “Šta ja mogu odmah da učinim da se pobrinem za svoje srce, za tvoje srce…za sva naša srca?“

Dom zdravlja Sečanj je ovim povodom organizovao preventivne preglede u naseljenim mestima Šurjan i Banatska Dubica, kojom prilikom su naši medicinski timovi obavljali kliničke preglede, EKG, određivali šećer u krvi, ukazivali na rizike i davali savete pacijentima.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije Srbija je druga u Evropi po učestalosti umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Svakog sata u Srbiji umre šest osoba od kardiovaskularnih bolesti, a svakog dana u našoj zemlji 45 osoba doživi infarkt.

U Vojvodini je broj infarkta u 2016.godini bio 2888, a u 2017.godini čak 4405 pacijenata doživelo je srčani udar. Svaki minut kašnjenja u pružanju pomoći kod srčanog udara odnosi i 13 dana života, pod uslovom da pacijent preživi.

Do pre godinu dana najveći problem u pokrajini predstavljalo je to što su se svi srčani bolesnici upućivali u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Kupovinom tri angio sale u Somboru, Subotici i Zrenjaninu za nepunih godinu dana u njima je obavljeno preko 1000 koronografija.

Postojanjem više funkcionalno osposobljenih kardioloških jedinica na prostoru cele pokrajine srčanim bolesnicima pruža se savremeno lečenje srčanog udara koje uključuje brze interventne procedure i ugradnju koronarnog stenta. Na taj način spašavaju se ljudski životi, a evidentne su uštede u lečenju kardiovaskularnih bolesti.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga