Ugrožena bezbednost zdravstvenih radnika

Podeli:

U Opštoj bolnici „ Đorđe Joanović“ Zrenjanin  je danas (13.01.2016.) održan vanredni sastanak započet minutom ćutanja povodom nemilog događaja koji se desio u Šapcu, gde je na najsuroviji način ubijena medicinska sestra na svom radnom mestu. Poruka sastanka je: STOP NASILJU NAD ZDRAVSTVENIM RADNICIMA!

 

Na sastanku je iznet podatak da je u toku 2015. godine bilo dosta verbalnih i fizičkih napada na zaposlene u zrenjaninskoj bolnici, od toga je prijavljeno 6.

zrbolnica

 

Od 2008. do 2015. godine u Opštoj bolnici Zrenjanin je bilo 28 napada na zaposlene. Od toga: 6 na lekare, 18 na medicinske sestre-tehničare, 1 na službenika i 3 na radnike obezbeđanja. Iskustva govore da je taj broj daleko veći od ovog prijavljenog. Najviše napada je bilo u 2008. i u 2015. godini, po 6 prijavljenih napada u godini, a u međuvremenu od 1 do 3 prijavljenih napada godišnje.

 

U Opštoj bolnici Zrenjanin, pored Odseka odbrane i zaštite, postoji Odbor za bezbednost, i u toku su intenzivne konsultacije o pojačanju bezbednosti u Ustanovi.

 

Nezavisni sindikat je uputio poziv na solidarnost sa kolegama i koleginicama iz Šapca, tako da će danas radnici u zdravstvu u pojedinim gradovima u Srbiji u 13.00 časova sa 5 minuta tišine ispred svojih radnih mesta pokazati šta misle o ovom svirepom ubistvu i o svakodnevnim napadima na ovu profesiju.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga