U susret istorijskom jubileju – stogodišnjica od oslobođenja grada u Velikom ratu (PROGRAM)

Podeli:

Grad Zrenjanin obeležava ove subote, 17. novembra, izuzetan istorijski jubilej – stotu godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Toga dana, koji se slavi i kao Praznik grada, biće organizovano više skupova i prigodnih programa posvećenih događajima iz 1918. godine i evociranju uspomena na njih i učesnike u njima. U pripremi je i nekoliko većih tematskih programa, koji će biti održani u prepodnevnim časovima na Trgu slobode, a završiće se prazničnim koncertom Zrenjaninske filharmonije, sa solistima Jadrankom Jovanović i Borom Dugićem, u 20 časova u Kristalnoj dvorani.
S obzirom da je 17. novembar i Dan Komande za razvoj Banatske brigade, Vojska Srbije – Komanda za razvoj Banatske brigade Zrenjanin i Grad Zrenjanin organizuju “Otvoreni dan” na Trgu slobode, od 11 do 14 časova, sa prikazom naoružanja i vojne opreme i umetničkim programom, s velikim brojem učesnika, čiji spisak donosimo na prigodnom plakatu:
U sklopu tog događaja biće upriličena i zanimljiva rekonstrukcija dešavanja od 17. novembra 1918. godine – čuveno obraćanje pukovnika Dragutina Ristića “Brigadira” sa balkona Gradske kuće, kojim je komandant pešadijske brigade “Gvozdenog puka Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek, poručio okupljenim građanima i vojsci da je Prvi svetski rat na ovim prostorima završen i da je došlo do epohalne smene vlasti i smene država na teritoriji poražene Monarhije. Obraćanje Brigadira Ristića, kao i dr Slavka Županskog, osnivača prvog Srpskog narodnog odbora, dočaraće glumci zrenjaninskog Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”. Na Trgu slobode, osim navedenih učesnika, nastupiće i članovi KUD „Pionir“ i KUD „Moja sosa“, kao i solista Nikola Basta.
Počast učesnicima Prvog svetskog rata i oslobodiocima grada biće odata polaganjem cveća na spomen-obeležje na Gradnuličkom groblju, spomen-ploče Brigadiru Ristiću i srpskim dobrovoljcima u porti Uspenskog hrama, spomen-bistu Vojvodi Petru Bojoviću, a centralna ceremonija tog dela obeležavanja 17. novembra počinje u 11.30 časova ispred spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću – Oslobodiocu. U salonu Narodnog muzeja, u 13 časova, biće otvorena prigodna izložba „100 godina slobode“, koju zajednički pripremaju Istorijski arhiv i Narodni muzej Zrenjanin.
Poklon Grada Zrenjanina svojim sugrađanima, povodom velikog praznika, biće koncert Zrenjaninske filharmonije u “Kristalnoj dvorani”, sa solistima svetskog renomea – operskom divom Jadrankom Jovanović i virtuozom na fruli Borom Dugićem. Nastupiće i priznati zrenjaninski horovi, po kojima je grad takođe prepoznatljiv – hor Muzičke škole „Josif Marinković“, hor Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski“, hor „Panonika“, Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina.
Koncert počinje u subotu, 17. novembra, u 20 časova, a ulaz je slobodan. 
Program obeležavanja stote godišnjice od oslobođenja u Velikom ratu počeo je 31. oktobra, kada je u našem gradu odata počast dr Slavku Županskom i članovima prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini. Nastavlja se u nedelju, 11. novembra, na državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kada će u 9 časova biti položeni venci na spomen-ploču u holu Gradske kuće posevećenu Brigadiru Ristiću, a završava se naredne subote, na Praznik grada i Dan oslobođenja.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga