Poskupljuje putarina, uvodi se naplata i na magistralama?

Podeli:

Sledeće godine počinje instalacija sistema koji će meriti srednju brzinu na autoputu Beograd – Niš na svakih 15 kilometara

Nepune dve godine nakon povećanja cena putarina na autoputevima u Srbiji, v.d. direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak izjavio je da će zatražiti od vlade da se cene putarina povećaju za dodatnih 10 odsto, kao i da se uvede naplata putarina na magistralnim putevima.

Drobnjak je naveo da će vladi i Ministarstvu saobraćaja predložiti i da se na putevima prvog reda, odnosno, magistralnim putevima uvede naplata putarine za teška vozila teža od 7,5 tona.

„Osim povećanja prihoda, tako ćemo povećati i bezbednost saobraćaja, jer upravo ti kamioni izbegavaju naplatu putarine, pa kad to rade, onda da im naplaćujemo na magistralnim putevima“, rekao je Drobnjak za TV Prva.

Dodao je da u Srbiji postoji „najpošteniji sistem plaćanja putarine – koliko pređete kilometara, toliko platite.“

Drobnjak je potvrdio i da će na autoputu od Beograda do Niša biti postavljeno 56 kamera koje će poboljšati bezbednost saobraćaja. Biće postavljeno 14 portala, na svakih 15 kilometara, sa po dve kamere po pravcu, koje će snimati stanje na putu u oba smera.

Na pitanje kako će funkcionisati taj sistem, Drobnjak je objasnio da kamere snimaju vreme kada je vozač prošao od jednog do drugog portala, a softver na osnovu tog vremena izračunava prosečnu brzinu i šalje izveštaj policiji ukoliko je prekoračena dozvoljena brzina.

On je naveo da je obavljen tender za javnu nabavku i da će instalacija kamera i portala početi do marta ili aprila sledeće godine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga