Spojile nas rode

Podeli:

Taraš, selo sa veoma interesantnom i bogatom  istoriografijom. Belo Blato sa manje istorijskih artefakata ali neobično po svojoj  multietničkoj profilaciji. Ali, ono što je zajedničko za oba sela jesu reke, močvare i rode.  Priznati ipak moramo da roda  u Tarašu  ima više, valjda zbog  Tise, koja je tik uz selo.  A o rodama,  o tim lepim, pitomim i vernim stvorenjima, te o  njihovom značaju i uticaju na domicilno stanovništvo oba sela,  sada se već ispredaju legende. Jedna od tih je sveža, veoma romantična i potpuno utemeljena , znači istinita.

download (1)

Svemu tome prethodile su dobre vibracije i još bolje  emocije. Kako i ne bi, kada se ljubav rađa imeđu dvoje mladih, iz dva relativno udaljena sela. Kažu, upoznali su se slučajno, u Zrenjaninu, poslovnim putem. Ona , iz časne taraške  porodice Dostanić, naočita brineta  nasmejanih očiju, a on, iz vredne i poštene  porodice Dvorski, svetlo smeđ  momak snenih očiju,  pravi predstavnik beloblatskih mladoženja. I ničega tu ne bi bilo neobičnog, prosto se našli i zaljubili, da nije one naše konstatacije o legendi  i uticaju roda na naše živote . A legenda kaže da rode, prilikom dugog putovanja od Afrike do nas, uspostave  neku vrstu rodbinskih  veza na tom putu, koje se kasnije preslikavaju i na  živote njihovih domaćina, meštana sela u koja  doleću. One to rade vrlo mudro, znajući da mladima treba dati jasna  usmerenja na tom romantičnom putu pronalaženja i rađanja prave ljubavi. Šta iz toga sledi, stvar je jasna. To je ljubav prava!

download (2)

Kao eksplozija u svemiru. Kao rađanje neke nove planete, u ovom slučaju mikrokozmosa taraško-beloblatskog! I ko sada može reći da ne postoji univarzalna linija ljubavi  koja nas  spaja u  tom sazvežđu  postanja!? Malo rode, malo naša srca zaljubljiva i eto nastavka priče… Neka je mladencima, Jeleni taraškoj i Alenu beloblatskom srećno i berićetno,  pa nek  bude i muško, samo da  je kolevka puna, što bi Lala rek’o!

download

 

Autor teksta i fotografije:Milan Nedeljkov

Foto: Vesna Njagrić

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga