Program Kulturnog centra Zrenjanina do 22. 9. 2022.

Podeli:

DANI REPUBLIKE SRPSKE U SRBIJI

 • Koncert etno grupe „Iva“
 • Kulturni centar Zrenjanina
 • Ponedeljak, 12. septembar – 20 časova

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ predstavništva Republike Srpske u Srbiji uz bogat umetnički program održaće se od 8. do 14. septembra u više gradova. Zrenjaninska publika će u okviru programa manifestacije u ponedeljak, 12. septembra moći da pogleda muzički nastup etno benda „Iva“ iz Doboja. U bendu nastupaju i u programu učestvuju: prof. Saša Pavlović (umetnički rukovodilac, klavijature), Marijana Simić, Milica Tamamović, Ana Jovanović i Lejla Handuković (vokali), Stojana Marjanović (violina), Igor Jović (električna gitara), Marko Kovačić (bas gitara), Milan Kosić (perkusije), Saša Ristić (bubanj) i Miodrag Milekić (tonac i muzički producent).

 • Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan.

O etno grupi „Iva“ navodi se sledeće:
„Etno grupa “Iva“ osnovana je 2004. godine u Doboju kao vokalno-instrumentalni ansambl. Ime je dobila po lekovitoj travi iva (lat. teucrium montanum) koja raste na obližnjoj planini Ozren. ,,Iva“ je danas ansambl koji se bavi očuvanjem tradicionalnog srpskog muzičkog blaga kroz moderne aranžmane u stilu world music (ethno fusion). Na repertoaru „Iva“ nalaze vokalno-instrumentalna dela iz oblasti srpske narodne i duhovne muzike, ali i tradicionalne muzike drugih naroda sa prostora Balkana. Etno fjužn „Iva“ je održala veliki broj celovečernjih koncerata i nastupa na raznim manifestacijama, svečanim akademijama, humanitarnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Značajno je izdvojiti i da je celovečernjim koncertima otvorila međunarodne džez festivale – Nišvil 2015 i Zelenkovac 2016. „Iva“ je objavila dva nosača zvuka pod nazivima „Trava iva od mrtva pravi živa“ i „ŠljIva – Spiritus movens“ objavljeni u izdanju MP RTRS. „Iva“ je danas jedan od glavnih ambasadora kulture grada Doboja, i jedan od vodećih muzičkih ansambala na polju očuvanja tradicionalne kulturne baštine Republike Srpske. Na kraju, etno grupa „Iva“ se trudi da na svojim koncertima opravda narodnu izreku ‘Trava iva od mrtva pravi živa!’.»

Video najava događaja https://www.youtube.com/watch?v=ZpkjNIiULeg

TRIBINA

 • „PROTIV ZABORAVA – SEĆANjE NA ŽRTVE“
 • Utorak, 13. septembar – 19 časova
  U utorak, 13. septembra na programu je tribina pod nazivom „Protiv zaborava – sećanje na žrtve“ koja će se baviti kulturom sećanja na srpske žrtve zverski ubijene u Drugom svetskom ratu na tlu tadašnje NDH od strane ustaša. Govornici na tribini su Dušan Bastašić – predsednik udruženja „Jadovno 1941.“ i Gordana Dostanić – predsednica UO udruženja „Ognjena Marija Livanjska“. Moderator tribine je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra. Tribina počinje u 19 časova.

VEČE AUSTRIJSKOG KRATKOG FILMA

 • Kulturni centar Zrenjanina
 • Sreda, 14. septembar – 20 časova
  Kulturni centra Zrenjanina u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u sredu, 14. septembra organizuje Veče austrijskog kratkog filma. Publika će imati priliku da pogleda pet kratkometražnih ostvarenja. Inače, Pregled austrijskog kratkog filma (nem. Österreichische Kurzfilmschau) projekat je Austrijske filmske akademije i Ministarstva spoljnih poslova Austrije. Svake godine Kulturni forumi širom sveta prave odabir filmova koji su ušli u uži izbor za Austrijsku filmsku nagradu, a među njima može se naći mnogo kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova, kao i muzičkih spotova.

Raspored zrenjaninskih projekcija i više o naslovima koji će se prikazivati, pogledajte u nastavku:

Film: „Život na rogu“/ Life on the Horn, 2020, 25 min.
Decenijama se otrovni otpad ilegalno odlaže na obale Somalije. Cunami 2004. godine oštetio je zatrovane kontejnere, što je dovelo do širenja bolesti…
Film: „Veš mašina“/ Die Waschmaschine, 2020, 25 min.
U vezi istrošenoj rutinom, prodaja pokvarene mašine za pranje veša preko interneta postaje važno pitanje rasizma i morala.
Film: «Oehl: Preko noći», 2019, 4:38 min
Većina ljudi sada dobro zna kakav je osećaj provesti ceo dan sam kod kuće, slično glavnoj junakinji u veštom crno-belom videu Ruperta Holera, snimanom kao spot za grupu Oehl.
Film: Ista vrsta ribe»/ Fische, 2021, 17 min.
Govoriti o smrti bliskog člana porodice nije lako. Pogotovo ne kada je sestra preuzela brigu o bolesnoj majci, a brat pobegao u inostranstvo iz straha od odgovornosti.
Film: «Noćni čuvar»/ Der Wächter, 2019, 30 min.
Nakon što fabrika u kojoj je radio kao tehničar preseli proizvodnju u inostranstvo, austrijski zavod za zapošljavanje primorava Rafaela da prihvati posao noćnog čuvara, pošto je u njegovim godinama postao suvišan za privredu.

(Informacije o filmovima i projektu preuzete su sa sajta Austrijskog kulturnog foruma.)

Filmovi će se prikazivati u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Svi filmovi su titlovani na srpski jezik. Ulaz je besplatan.

FESTIVAL STRIPOLIS

 • Kulturni centar Zrenjanina
 • od 15. do 17. septembra
  Ovogodišnji (trinaesti) festival stripa „STRIPOLIS“ održaće se u Kulturnom centru Zrenjanina od 15. do 17. septembra. Posetioci mogu da očekuju brojne goste poput strip autora koji će osim razgovora i crtati za publiku, prvog festivalskog dana veliki broj izdavača („Čarobna Knjiga“, „Komiko“, «System comics», „Besna Kobila“, „Stalker“, „Forma B“…) predstavitće svoja najnovija strip izdanja, štamparija „Diginet“ će raditi sito-štampu (za publiku) na licu mesta, a biće izložen i veliki izbor kolekcionarskih figura. Organizuje se i berza starih stripova kao i promocija najnovijeg broja časopisa autorskog i internacionalnog stripa «Stripolis» u okviru kojeg su publikovati radovi domaćih i stranih strip crtača na preko 160 strana. Kao i svake godine u okviru festivalskog programa održaće se radionice, izložbe, okrugli stolovi a u pripremi su i mnoga druga iznenađenja.
 • Otvaranje festivala zakazano je u četvrtak 15. septembra u 19 časova.

Povodom ovogodišnjeg „Stripolisa“ Branko Đukić, autor projekta i urednik istoimenog časopisa naveo je sledeće:
„Na ovogodišnjem festivalu stripa pod nazivom STRIPOLIS koji će se održati od 15. do 17. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina desiće se niz zanimljivih događaja vezanih za ovaj medij. Očekuje se spektakularno otvaranje uz džinovskog robota, lasere, muziku, kosplejere i mnoge druge atrakcije. Crtači stripa će publici po želji crtati njihove omiljene junake, izdavači će prodavati svoja najnovija izdanja uz festivalske popuste cena, a biće mesta i za figuricestrip junaka, likova iz serija i filmova. Održće se čak dve radionice čiji će učesnici biti osnovci i srednjoškolci.
Jedna pod nazivom „Strip Laboratorija“ u kojoj će se kroz prezentovanje svojih radova (scenarija, crteža, stripova, ilustracija…) učesnici imati priliku da postave pitanja, diskutuju, dobiju savete i instrukcije iz struke. Druga pod nazivom „Animacija na tvom telefonu“ gde će se polaznici uz pomoć svog mobilnog telefona i besplatne aplikacije „Stop Moutin Studio“ upustiti u magiju stop trik animacije i oživeti svoje crteže ili radove od plastelina.
Fokus festivala biće usmeren na istorijski osvrt i fenomenologiju strip izdavaštva kada su tiraži magazina donosili stalna radna mesta, redovne plate, stanove i druge benefite zaposlenima… O tome i mnogim stvarima „iza kulisa“ razgovaraćemo sa akterima i učesnicima toga perioda koji će biti gosti festivala.
I ove godine izlazi iz štampe novi, četrnaesti po redu, časopis STRIPOLIS koji na 160 stranica donosi niz novih autorskih stripova iz zemlje i inostranstva.“

Organizator festivala:
Kulturni centar Zrenjanina
Pokrovitelji:

 • Grad Zrenjanin
 • Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama
 • Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
  Prijatelji festivala:
  Trgovinski lanac „PerSu“

DEČJI PROGRAM
KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

 • Subota, 17. septembar
 • Početak radionice – 10 časova
  U toku septembra nastavljamo sa organizacijom onlajn dečjeg programa koji će se realizovati svake subote na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 10 časova. Reč je o nizu dečjih radionica koje razvijaju svestrasnost, obogaćuju opštu kulturu i pojedinačno pružaju veliki broj praktično primenjivih znanja i veština koje utiču na svakodnevni život.

U subotu, 17. septembra sa početkom u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra biće održana kreativna radionica Luča ateljea koju će voditi Sanela Dunđerski.

Podsetnik
U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron.)

BIOSKOP KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA
Projekcija filma: „Sveta Petka – Krst u pustinji“

 • Nedelja, 18. septembar – 20 časova
  U bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 18. septembra prikazuje se novi domaći film „Sveta petka – Krst u pustinji“ reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića. Glavnu ulogu tumači Milena Predić. Scenario za film urađen je po romanu „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović.
 • Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.
 • Projekcija počinje u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra.

Sinopsis
„Pobožna devojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Pratimo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja.
Bočna priča nam govori o dve žene (arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi) koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i verskih sredina, ali dele iste ljudske emocije, vrednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima. Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnjeg sveta koji je Paraskeva napustila.
Film je nastao po istinitoj priči i romanu „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović.
Ova priča nam govori kako ljudi mogu da pobede svoje slabosti. Teme filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.“
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=hxj7FuP9OcA

PROJEKCIJE DOMAĆEG FILMA
Od 22. do 25. septembra

 • Igrani film: „Ala je lep ovaj svet“
 • Velika sala KCZR – 20 časova
 • Najnovije domaće ostvarenje „Ala je lep ovaj svet“ pred zrenjaninskom filmskom publikom premijerno će prikazivati u Kulturnom centru Zrenjanina od četvrtka, 22. do nedelje, 25. septembra. Ova filmska priča u režiji Filipa Čolovića govori o ljubavi koja preobražava i o mogućnosti promene svakog čoveka na bolje ili na gore, u zavisnosti od toga čime se napaja. Glavne uloge u filmu igraju Andrija Kuzmanović, Anđelka Prpić i Nikola Pejaković. Filmske projekcije počinju u 20 časova u Velikoj sali. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.

O filmu:
„Film je premijerno prikazan na 46 festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji dok je bioskopska distribucija zakazana od 22 septembra 2022.
Priča o ljubavi koja preobražava i o mogućnosti promene svakog čoveka na bolje ili na gore, u zavisnosti od toga čime se napaja. Ljubiša, dobro nadzemaljsko biće čiji je zadatak da spoji ljude u bračnu zajednicu, već dugo je neuspešan u svom poslu. Ovog puta se zarekao da će spojiti Batu, neafirmisanog i isfrustriranog filmskog reditelja i Unu Lazarević, najpoznatiju tv voditeljku i površnu mega zvezdu, autorku čuvene pomodarske emisije Šetnja s lavom.
Šeprtljasti Ljubiša stvara okolnosti koje bi ih sjedinile, te Una intervjuiše Batu u njegovom stanu. Posle napetog intervjua, sukoba i razbuktalih strasti, plin eksplodira i stan odleti u vazduh. Njih dvoje prežive, no strada Batina komšinica. Inspektor Trišić hapsi Batu zbog nehotičnog ubistva i pokušaja ubistva Une. Bata biva osuđen i dospeva u zatvor, gde pokušava da preživi i vremenom postaje surovi kriminalac…»

 • Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=Rc7sH6o7EhY

TRIBINA

 • „FESTIVAL NAUKE, KULTURE I UMETNOSTI EURIADE“
  Utorak, 20. septembar – 19 časova
  U Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 20. septembra na tribini pod nazivom „Festival nauke, kulture i umetnosti Euriade“ govoriće se o festivalu koji se održava u Holandiji sa ciljem promovisanja nauke, kulture i umetnosti među mladima i koji je namenjen mladima iz cele Evrope i posebnim osvrtom na promociji dijaloga među različitim kulturama i narodima. Takođe, čućemo i iskustva naših gimnazijalaca koji su učestvovali na festivalu i imali značajno predstavljanje. Govornici na tribinu su Aleksandra Maksić, profesorka filozofije i učesnici festivala – đaci Zrenjaninske gimnazije. Moderator je urednik programa, Đorđo Prstojević. Tribina počinje u 19 časova.

KARAVAN BANATSKE BAJKE U BOTOŠU

 • Sreda, 21. septembar
  Karavan Banatske bajke, peti i poslednji za ovu godinu biće održan u Botošu u sredu 21.septembra sa početkom u 19 časova, u okviru proslave dana sela – Mala Gospojina, u Sali bioskopa. U programu učestvuju: Ženska pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanina «Filigran», KUD „Pionir“ Zrenjanin, Bid bend „Gagić i prijatelji“, Zlatomir Sremac, urednik „Botoških novina“, Željko Vujadinović, pisac iz Lukićeva i mladi i istaknuti sportisti iz Botoša.
 • Organizacija: Kulturni centar, Turističa organizacija i IP Media 023 Zrenjanin u saradnji sa Savetom MZ „Botoš“. Pokrovitelj je Grad Zrenjanin.

U toku
Izložba likovnog umetnika Viorela Flore – do 13. septembra
U Kulturnom centru Zrenjanina u sredu, 7. septembra otvorena je izložba likovnog umetnika Viorela Flore pod nazivom „Viorel Flora – 50 godina profesionalnog rada“/Viorel Flora – 50 de ani de activitate profesională. Pored autora publici se obratio i Goran Marinković, direktor Kulturnog centra, Todor Ursu, v.d. direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna kao i Snežana Vučurević, pomoćnica gradonačelnika. Postavku čini retrospektivni pregled autorovih crteža urađenih pastelom i ostalim tehnikama kao i ulja na platnu. Na izložbi su zastupljeni i umetnikovi radovi koji su nastali u saradnji sa rumunskom nacionalnom zajednicom i Zavodom za kulturu vojvođanskih Rumuna u vidu likovnih ilustracija brojnih publikacija koje su između ostalog, krasile i korice naslovnih strana.

Izložbu organizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

 • Izložba je otvorena do 13. septembra, svakog dana od 8 do 20 časova. Pogledjate video priloge sa otvaranja Florine izložbe.
 • Prilog na srpskom jeziku: https://www.youtube.com/watch?v=psygqDaUw6M
 • Prilog na rumunskom jeziku: https://www.youtube.com/watch?v=nXV2BjBgRIs

U toku
POZIV ZA UČEŠĆE NA RADIONICAMA FESTIVALA STRIPOLIS

 • Prijave do 14. septembra

U okviru 13. festivala „Stripolis“ koji će se održati od 15. do 17. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina koji je i organizator događaja održaće se i dve radionice: „Strip laboratorija“ i „Animacija u tvom telefonu“. Prvu radionicu će voditi poznati umetnik i strip crtač Slobodan Kovačević a drugu radionicu realizovaće studio „Dom animacije“. Pozivaju se zainteresovani sugrađani i sugrađanke, svih generacija, da se prijave za učešće do 14. septembra na mejl Kulturnog centra Zrenjanina: kczr@kczr. org

 • Broj polaznika je ograničen.

Detaljnije o radionicama

 • “STRIP LABORATORIJA”
  Kroz prezentovanje svojih radova (scenarija, crteža, stripova, ilustracija…) učesnici imaju priliku da postave pitanja, diskutuju, dobiju savete iz “struke” i pronađu “lek” za svoje probleme vezane za proces kreiranja stripova. Radionicu će voditi poznati umetnik i strip crtač Slobodan Kovačević.
 • “ANIMACIJA U TVOM TELEFONU”
  Poduhvat je inspirisan krilaticom “Bolje da se deca igraju filma, nego film decom”. Ovom prilikom polaznici će se uz pomoć svog mobilnog telefona i besplatne aplikacije “Stop Motion Studio”, upustiti u magiju stop-trik animacije i oživeti svoje crteže ili radove od plastelina. Radionicu vodi Studio „Dom animacije“.

Radionice su zakazane za petak i subotu, 16. i 17. septembar sa početkom u 12 časova u Kulturnom centra Zrenjanina.

 • Materijal je obezbeđen od strane organizatora.

Organizator zadržava pravo izmene programa.

Pratite nas putem FB strane, sajta –
www.kczr.org kao i preko YouTube kanala

Prijatelj Kulturnog centra Zrenjanina
Trgovinski lanac PerSu

Dobro došli!

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga