Porast broja maloletničkih krivičnih dela

Podeli:

Centar za socijalni rad danas je potpisao Protokol o saradnji radi izvršenja vaspitnih naloga od strane maloletnika sa Crvenim krstom, organizacijom Most i Gerontološkim centrom u Zrenjaninu. Razlog je što se broj maloletničkih krivičnih dela povećao u 2021.godini.

Centar za socijalni rad na osnovu pravosnažnog sudskog rešenja kojim je maloletniku izrečena vaspitna mera posebna obaveza da se bez nadoknade uključi u rad humanitarnih organizacija ili u poslove socijalnog i ekološkog karaktera, vrši upućivanje maloletnika u neku ustanovu, javno preduzeće, udruženje ili u neku mesnu zajednicu radi obavljanja društveno-korisnog rada, odnosno izvršenja posla koji ne može biti usmeren na posticanje ekonomske koristi i koji ne sme ometati školovanje maloletnika odnosno štetiti njegovom ugledu i dostojanstvu. Svrha ove vaspitne mere jeste da se utiče na razvoj i jačanje lične odgovornosti maloletnika, na vaspitavanje i pravilan razvoj njegove ličnosti, kako bi se obezbedilo njegovo ponovno uključivanje u društvenu zajednicu i mora biti usmerena prvenstveno na uklanjanje štetnih posledica krivičnog dela zbog čijeg činjenja mu je izrečena ova mera.

Na evidenciji CSR tokom 2020.god bilo je ukupno 105 maloletnika sa problemima u ponašanju i 442 maloletnika u sukobu sa zakonom (i novih i prenetih korisnika).

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga