Poljoprivreda zahteva mnogo rada, ali je isplativa

Podeli:

Iako se veliki broj mladih odlučuje da po završetku studija potraži posao u gradu, Rade Rakazov iz Aleksandrova se posle završenog Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu vratio na selo. Nastavio je da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom koju su započeli njegov otac i deda. Iako ovakva odluka nije bila laka, svakodnevno se uverava da je ispravna.

Rade je proširio poljoprivredno gazdinstvo, a prava je retkost da njegova proizvodnja obuhvata čak četiri grane poljoprivrede: ratarstvo, stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo. Ovaj mladi poljoprivrednik uzgaja pšenicu, ječam, kukuruz, suncokret, maline, krastavac, tikvice, a bavi se uzgojem tovnih junadi. Pored svega ovoga, Rade se bavi i semenskom proizvodnjom crnog luka.

U održavanju i radu na poljoprivrednom gazdinstvu pomaže za sada mu pomaže mlađi brat. Da bi gazdinstvo bilo isplativo potrebno je uložiti dosta truda,rada, ali i sredstava. Ipak, naš sagovornik ističe da se poljoprivreda isplati, naročito onima koji se ne bave uzgojem samo jedne kulture. Rade tvrdi da kada jedna grana poljoprivrede “zakaže” , druga obično bude isplativa. Važno je dobro proceniti i situaciju na tržištu, zato je na svom gazdinstvu smanjio broj stočnih grla, a povećao je proizvodnju malina koja će, prema njegovoj proceni, ove godine imati dobru cenu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga