Obuka inspektora za rad u Jedinstvenom ekološkom informacionom sistemu- Za bolju koordinaciju i efikasnije rešavanje problema

Podeli:

Grad Zrenjanin danas je bio domaćin skupa kom su prisustvovali inspektori za zaštitu životne sredine i predstavnici lokalnih samouprava iz sva tri okruga sa teritorije Banata. U organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, svim inspektorima uručeni su mobilni telefoni sa instaliranim softverom i prezentovan rad aplikacije, namenjene radu u Jedinstvenom ekološkom informacionom sistemu na nivou Republike Srbije.

Prisutnima su se obratili sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je rekao da su kvalitetna i tačna koordinacija, kao i razmena informacija između različitih subjekata, izuzetno značajni kada je u pitanju brzina rešavanja ekoloških problema. Pomenuo je i da budžetska izdvajanja za ekologiju u jedinicima lokalne samouprave nikada nisu bila veća.

– Želimo da, u saradnji s Ministarstvom zaštite životne sredine, budemo dobar servis za građane kada je u pitanju rešavanje svakodnevnih ekoloških problema i zato su značajni i ova aplikacija i današnja obuka, koja će nam omogućiti da budemo brži i efikasniji u tome. Bitno je i da građani vide kako i na koji način teče rešavanje nekog problema, kako se oni prijavljuju i kakva je koordinacija između inspektora, komunalne milicije, lokalne samouprave, komunalnih preduzeća – istakao je Salapura.  

Sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić izvršila je primopredaju mobilnih telefona sa instaliranim softverima inspektorima.

– Putem ove aplikacije i Ekološkog informacionog sistema, građani će moći odmah da prijave problem i da ga fotografišu, da pošalju našim administratorima koji će moći u istom momentu kontaktirati jedinice lokalne samouprave i nadležne inspekcije, proslediti im problem i očekivati u roku od sedam dana da se ta povratna informacija obradi i dostavi kao obrađena Ministarstvu, kako bi mogli da tom građaninu proslede informacije – rekla je Jokićeva i dodala da je od izuzetnog značaja da se ta problematika  ozbiljno shvati. – Od kako je sistem počeo da radi, od 31. januara, dobili smo preko 500 prijava. Naši administratori su ih gotovo sve obradili i poslali svim nadležnim inspekcijskim službama i jedinicama lokalnim samoupravama, i sada se od njih očekuju odgovori – rekla je sekretarka, uz napomenu da je trenutno sistem uspostavljen u 12 upravnih okruga. 

– Građani mogu da šalju prijave putem mobilne i veb aplikacije „gReact” (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store, da je omogućeno i slanje SMS ili MMS poruka na 066-5555-001, kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800-003-003, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova, rekla je još sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić. Na teritoriji Republike Srbije registrovano je oko 3.500 hiljade divljih deponija, od čega je prošle godine sanirano 500, a Ministarstvo će s tim aktivnostima nastaviti, kako bi se što više tih problema rešilo.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga