Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“

Podeli:

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine koji se obeležava 5. juna, studenti Odevnog inženjerstva i Inženjerstva zaštite životne sredine Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, juče su udružili snage i organizovali su radionicu pod sloganima „Reciklažom tekstila ka očuvanju životne sredine“ i „Održiva moda“.

Posetioci, uglavnom srednjoškolci, su se zajedno sa studentima u holu aneksa zgrade fakulteta upoznali sa ekološkim tekstilnim materijalima, i tako su saznali kako da razlikuju prirodne od sintetičkih tekstilnih materijala. Pored toga posetioci su mogli da nauče kako da sami preprave i iniciraju neki odevni predmet i na taj način mu produže vek trajanja.

U čast Svetskom danu zaštite životne sredine prisutni su mogli i da se upoznaju sa sledećom statistikom.

Svake godine u Srbiji se proda preko 80.000 tona odeće ili gotovo 12 kg po osobi. 

Odeću najčešće kupujemo u prodavnicama globalnih brendova (60.5%), prodavnicama polovne odeće (16.2%), prodavnicama domaćih proizvođača (13.4%), a zbirno manje od 10% nas kupuje preko interneta, na pijacama ili drugim mestima.

Kada više ne žele da nose pojedine odevne komade više od 55% ispitanika poklanja odeću, dok 16% najčešće garderobu čuva u ormaru, dok s druge strane, skoro 16% ispitanih najčešće donira odeću. Najmanji broj ispitanika nastoji da je proda (2.2%), oko 7% menja namenu odeći dok je gotovo 4% baci.

Autor teksta: Tijana Kostadinović

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga