Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta- Ovakvi zločini ne smeju više nikada da se ponove

Podeli:

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u znak sećanja na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Na mestu gde se nalazila, današnjoj Jevrejskoj ulici, danas je održan komemorativni skup i položeni su venci na spomen-ploču.   Cveće su položili predstavnici Grada Zrenjanina, Jevrejske opštine Zrenjanin i po prvi put, delegacija učenika i profesora Zrenjaninske gimnazije, u kojoj se posebna pažnja posvećuje tom periodu naše i međunarodne istorije i stradanju jevrejskog naroda.

Učenici i profesori Zrenjaninske gimnazije

Venac je položen i na spomen-ploču na zgradi Poljoprivredne škole, nekadašnje kasarne, gde se 1941. godine nalazio sabirni logor za Jevreje, deportovane u beogradske logore, 18. avgusta te godine. 

U ime Grada Zrenjanina venac su položili vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave Miloš Korolija i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je podsetio na stradanja naših sugrađana na početku Drugog svetskog rata.

Predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin

Potpredsednik Jevrejske opštine Zrenjanin Vladimir Arsenić rekao je da Jevrejska opština Zrenjanin ne bi mogla da postoji bez podrške grada, te da je prošle godine realizovan značajan projekat postavljanja spomen-obeležja “kamen spoticanja”

– S ponosom ističemo da je Zrenjanin prvi grad u našoj zemlji koji je dobio takva obeležja, uz ona brojna koja postoje širom Evrope. To je pokazalo naše opredeljenje da te žrtve i te ljude koji su tu živeli zaista nikada ne zaboravimo, da se svi prolaznici “spotaknu” ispred tih kuća i vide ko je u njima živeo i da ta istorija traje, da je i dalje živa. Danas, kao i svakog 27. januara, obeležavamo Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta i to je obaveza ne samo jevrejske zajednice, već i naša obaveza kao društva – da pamtimo zločine koji su se dešavali i da se oni nikada više ne ponove – naglasio je Arsenić. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga