Jevrejska opština Zrenjanin obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Podeli:

U ponedeljak, 24. januara 2022. godine u Kulturnom centru Zrenjanina Jevrejska opština ce posebnim programom obeleziti Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u saradnji sa Jevrejskom opstinom Sombor i uz pomoc zrenjaninskih institucija kulture, Kulturnog centra i Narodnog muzeja

Program obelezavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta:

  • 17h projekcija filma „Porajmos“ Gorčina Stojanovića u velikoj sali Kulturnog centra,
  • 18h otvaranje izlozbe „Tragovi u 30 slika“ Jevrejske opštine Sombor uz delove izlozbe „Sećanje“ autorke Biljane Dimkić Krčmar i Jevrejske opštine i Narodnog muzeja Zrenjanin.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta je međunarodni praznik koji se obeležava 27. januara u sećanju na žrtve Holokausta, genocida nad evropskim Jevrejima od strane nacističke Nemačke i njenih saveznika između 1941. i 1945. godine. Za datum praznika je izabran 27. januara kao dan kada je Crvena armija oslobodila koncentracioni logor Aušvic.

Projekciji filma i izložbi prisustvovace: Dušan Jović, producent i scenarista, i predsdednica JO Sombor Sandra Papo-Fišer.

Izložba „Tragovi u 30 slika“ predstavlja uvid u godišnji ciklus jevrejske kulture kao i istorijat somborskih jevrejskih porodica koje su svojim delovanjem ostavile trag u istoriji Sombora

Autorke kataloga „Kad tišina odjekuje“ i izložbe su Milka Ljuboja, muzejski savetnik i Ljubica Bačić, viši kustos etnolog. Izložba „Tragovi u 30 slika“Izložba se sastoji od štampanih podataka i fotografija o trideset jevrejskih porodica koje su nestale ili su se delimično vratile iz Aušvica.

Okosnicu izložbe „Sećanje“Okosnicu izložbe čine panoi sa spiskovima stradalih, preuzeti iz knjige Pavla Šozbergera „Jevreji u Vojvodini“, dopunjeni arhivskom građom Jevrejske opštine Zrenjanin i Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu. Zamisao je da se više ne govori o broju 1280, koliko je zrenjaninskih Jevreja stradalo, već da svaka žrtva uz dužno poštovanje dobije svoje ime i prezime. Autorka izložbe je Biljana Dimkić Krčmar, kustos-istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga