Ministar Tomislav Momirović i gradonačelnik Simo Salapura otvorili još jedan deo obilaznice oko Zrenjanina

Podeli:

Vožnjom završenom trasom puta ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i gradonačelnik Zrenjanina Sima Salapura otvorili su danas još jedan deo obilaznice dužine 3,7 kilometara.
Investitor je preduzeće “Putevi Srbije” a vrednost radova 484,8 miliona dinara. Na predmetnoj deonici izgrađen je i najskuplji objekat na čitavoj trasi obilaznice – most preko reke Begej, i to je prvi novi most koji je Zrenjanin dobio posle pune tri decenije. Takođe, u okviru ove faze, izgrađene su i dve kružne raskrsnice i formiran potpuno nov ulaz u grad Zrenjanin, iz pravca severoistoka, što nam u narednom periodu daje mogućnost da u tom delu širimo grad i donosimo nove planske sadržaje.

Ministar Momirović je ukazao da su obilaznice ključne za izmeštanje svog teretnog saobraćaja iz grada i da one doprinose manjoj emisiji emisiju štetnih gasova, ali i da predstavljaju preduslov za razvoj industrije.

Rekao je i da će na proleće početi izgradnja petog sektora, dužine 4 kilometara, što je poslednja deonica obilaznice, a čijim će završetkom sav teretni saobraćaj biti izmešten iz Zrenjanina.

“Cilj Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića je da Zrenajnin bude industrijski centar, nesamo Vojvodine već i Srbije, očekujemo da ćemo duplirati ekonomiju u ovom gradu i da on bude motor razvoja naše zemlje i zato završavamo vam ove višedecenijske investicije i zato planiramo da krenemo u izgradnju autoputa. Nećemo se zaustaviti dok to ne uradimo, to dugujemo građanima Zrenjanina i to je naša misija – poručio je ministar Tomislav Momirović. .
Gradonačelnik Salapura podsetio je da je tema obilaznice oko Zrenjanina aktuelna više decenija, tačnije skoro 40 godina i da je prva deonica završena 1987. godine.

  • Evo nas 35 godina kasnije na trasi od 3,7 kilometara koji danas puštamo u rad i zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Ministarstvu građevinarstva i Putevima Srbije utevi Srbije, ali i strpljenju naših građana, uspeli smo da i ovaj važan posao završimo – rekao je gradonačelnik i naveo da se otvaranjem nove saobraćajnice izmešta veliki deo tranzitnog saobraćaja iz grada, pre svega sa državnih puteva iz pravca Kikinde, Novog Sada, Nove Crnje, Bečeja i Temišvara.

“U tom delu uspeli smo da rasteretimo apsolutno ovaj tranzitni pravac, manje vozila u gradu, manje zagađenja, manje gužve i habanja gradskih ulica, ali ono što je nama veoma važno jeste da ovaj posao konačno završimo, a reč je o završetku poslednje deonice od 3,7 kilometara sa dve kružne raskrsnice i sa nadvožnjakom preko pruge Zrenjanin – Pančevo i sa popustom preko Aleksandrovačkog kanala.

“Prema informacijama koje imam, pojektno tehnička dokumentacija je spremna i ostaje samo da se dogovorimo u kom obimu i kojom dinamikom mogu da krenu radovi na poslednjem kraku, tada izmeštamo i saobraćaj koji ide iz Beograda i sa najavljenim autoputem završavamo kompletnu obilaznicu oko grada Zrenjanina – naveo je Salapura.

Rekao je i da je to nova razvojna šansa grada i izrazio uverenje da će Grad Zrenjanin, zajedno sa Vladom Republike Srbije, Mnistarstvom i Putevima Srbije obilaznicu oko gradu u potpunosti završiti u naredne dve godine.

Nakon simboličnog puštanja u rad dela obilaznice i obraćanja medijima ministar Momirović, sa svojim saradnicima, održao je radni sastanak u Kaštelu “Ečka” sa gradonačelnikom Simom Salapurom i predstavnicima grada, kao i predstavnicima
JP “Putevi Srbije”.

Tema tog sastanka bila je nastavak gradnje obilaznice, odnosno njenog završnog dela.

Dužina poslednje deonice iznosi 3,6 km, i na njoj su predviđene dve kružne raskrsnice i nadvožnjak preko železničke pruge Zrenjanin – Vršac. Za ove radove obezbeđeno je građevinsko zemljište i sačinjena projektna dokumentacija. Procenjena vrednost ove investicije je 600 miliona dinara.

Izgradnjom poslednje deonice – od ukrštanja s državnim putem Zrenjanin – Srpska Crnja / državna granica s Rumunijom (Temišvarski drum), do ukrštanja s državnim putem Zrenjanin – Beograd, u industrijskoj zoni “Jugoistok” – stiču se i neophodni uslovi za rasterećenje saobraćaja u neposrednom okruženju kompleksa “Linglong”, čija ogromna logistika nameće nova, što hitnija saobraćajna rešenja u tom delu grada Zrenjanina.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga