Grad Zrenjanin na 12. Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini – promocija preduzetničkog duha, kreativnosti i multikulturalnosti

Podeli:

Predstavnice Grada Zrenjanina, pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Jelena Travar Miljević, odbornica i koordinatorka Ženske odborničke mreže u Skupštini grada Lepa Željski, kao i pokrajinska poslanica, članica Izvršnog odbora i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine Stojanka Lekić, zajedno sa ženama okupljenim oko nekoliko udruženja sa naše teritorije, učestvovale su na 12. Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, održanom prethodnog vikenda u Pančevu.  

 Ta tradicionalna manifestacija koju organizuje Zavod za ravnopravnost polova AP Vojvodine, pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, održava se svake godine s ciljem da promoviše bogato stvaralaštvo žena iz ruralnih područja, njihovu kreativnost i preduzetnički duh, kao i multikulturalnost Vojvodine.  Ove godine domaćini manifestacije su bili Grad Pančevo i Južnobanataski upravni okrug, te su skup otvorili Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga i Ana Stano, predsednica najstarijeg udruženja žena iz Južnog Banata – Udruženja žena iz Kovačice. 

 U pismenom obraćanju prisutnima, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Stanislava Malić – Gostović istakla je da je Zavod od početka svog osnivanja i delovanja prepoznaje kapacitete žena sa sela, njihove potencijale i bogato stvaralaštvo.
“Naša obaveza, kao institucije, jeste da ih pratimo u tom radu, osluškujemo njihove potrebe i pružamo podršku da u potpunosti i ravnopravno učestvuju u donošenju odluka na svim nivoima, da utiču na rodno osetljive intervencije politike i povećaju pristup odgovarajućim alatima, tehnologijama, infrastrukturi i institucijama za unapređenje svog socio-ekonomskog položaja“ – poručila je direktorka Zavoda. Sajmu je prisustvovalo oko 140 udruženja žena sa teritorije cele Vojvodine. Žene su na štandovima predstavile svoje proizvode, a posetioci su imali priliku da vide njihove rukotvorine, odevne predmete od pustovane vune, tkanice, ali da probaju specijalitete poput pekmeza o bundeve, domaće likere, tradicionalne vojvođanske štrudle, itd. 

 Zrenjanin su u Pančevu uspešno predstavljale članice udruženja “Banatski klas”,  “Gradnulički biseri”, “Melenački ukrasi” i Asocijacije žena srednjobanatskog okruga Elemir. 

Fotografija: Zavod za ravnopravnost polova AP Vojvodine https://ravnopravnost.org.rs/

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga