Elektronska prijava sezonskih radnika preko potrebna građevinskom sektoru

Podeli:

Elektronska prijava sezonskih radnika, poput one koja se sprovodi u poljoprivredi, uskoro bi trebalo da bude primenjena i u oblasti ugostiteljstva, građevine i kućnim poslovima. Plan je da izmene i dopune Zakona budu usvojene do kraja godine, a već naredne da počnu sa primenom. Važno je napomenuti to da sezonski radnici, prijavljeni elektronskim putem, dobijaju uplaćene poreze i doprinose, a pritom ne gube pravo na porodične penzije, socijalnu pomoć, stipendije i slično.

Elektronska prijava sezonskih radnika preko je potrebna građevinskom sektoru, smatra Miroslav Nikolić direktor firme Prizma inženjering u Novom Sadu. Kako kaže, raspoložive radne snage je jako malo, a od onih koji mogu biti sezonski angažovani mnogi ne žele da budu prijavljeni, jer se plaše da će izgubiti neka svoja ranije stečena prava.

– Ljudi primaju neku vrstu socijalne pomoći, na primer kada su razvedeni, odnosno često budu na različitim oblicima državne pomoći. Njima ne odgovara da budu u stalnom radnom odnosu, pa čak ni na određeno vreme, ni na privremeno povremenim poslovima, jer momentom prijave oni gube socijalnu pomoć ili neku drugu vrstu davanja od strane države. Nama to, sa druge strane, donosi veliki rizik, jer stalno imamo problem sa radnom snagom – ističe sagovornik RTV-a.

Zapravo, prema aktuelnom Zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, sezonci svakako ne gube socijalna davanja, penzije, stipendije i slično. A kada budu usvojene izmene i dopune Zakona, mogućnost angažovanja sezonaca će se sa poljoprivrede proširiti na još nekoliko delatnosti.

– Pokušavaju se ovim putem angažovati radnici u ugostiteljstvu, građevinarstvu, uslužnim delatnostima, pomoći u kući, čišćenju objekata i slično. Smatramo da će donošenjem ovog Zakona, u narednom periodu, da se eliminiše jedan značajan deo sive ekonomije u tim oblastima – pojašnjava Dragan Agatunović iz Poreske uprave Republike Srbije.

Da je izmena i dopuna Zakona neophodna pokazuje nam podatak da svega 5% osoba koja se bave poslovima pomoći u kući ima ugovor o radu, a procenjuje se da su oni angažovani u čak 55.000 domaćinstava. U ugostiteljstvu je broj prijavljenih radnika neuporedivo veći i ali se problem stvara u špicevima sezone, prilikom organizacije većih događaja, a poseban problem se stvorio od kako je krenula korona kriza.

– Nama se potreba za radnicima menja u odnosu na broj rezervacija. Desi se da se neki radnik razboli, pa ne dođe na posao ili kada u kuhinji dođe do neke lakše povrede, ta osoba mora da izađe sa posla. U takvim slučajevima je dobro da imamo nekog ko može da uskoči kao zamena i da možemo brzo da reagujemo, a da opet zakonski budemo pokriveni – kaže Karmen Krivokapić iz Udruženja ugostitelja Novog Sada.

Izmenama i dopunama Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima otklanja se gotovo svaka mogućnost zloupotrebe elektronske prijave sezonaca od strane poslodavaca.

– Smatramo da donošenjem ovog Zakone ne treba uopšte da postoji zabrinutost da će poslodavci otpustiti jedan broj radnika i angažovati ih kao sezonske, iz prostog razloga što Zakon o radu, ali i ovaj Zakon, to onemogućava. Dakle, ne može poslodavaca otpustiti radnika i potom ga zaposliti kao sezonca, bez obzira da li se radi o poslovima u poljoprivredi, građevini, ugostiteljstvu i tako dalje – poručuje Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Prema postojećoj verziji Zakona, u poljoprivredi je zbog specifičnosti posla sezonce moguće angažovati najviše 120 dana godišnje, dok je za sektor ugostiteljstva, turizma i građevine planiran znatno manji broj dana.

– Maksimalan broj dana godišnje koje može jedan poslodavac da ima sa jednim radnikom je 90 dana, i to najviše 15 dana mesečno. Znači, prema ovom Zakonu ne može 30 dana mesečno, već samo 15, a ako bi radnik bio angažovan samo jedan dan više od toga, automatski bi morao da dobije Ugovor o radu ili privremeno povremenim poslovima. Zakonom smo ciljali upravo to da se ovo može koristiti kada vam treba neki dodatni radnik u određenim okolnostima – pojašnjava Jelena Bojović iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Očekuju se da će se izmenjeni Zakon uskoro naći pred poslanicima Republičkog Parlamenta, i da će već početkom iduće godine biti primenjen u praksi.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga