Prvo izbor uređaja, pa nova prijava Poreskoj upravi

Podeli:

Prelazak na novu onlajn fiskalizaciju je počeo, a tranzicioni period traje do 30. aprila 2022. godine. Poreska uprava obavestila je obveznike koji su prijavili poslovni prostor i dobili za to jedinstvenu oznaku, da će u svom poreskom sandučiću dobiti pozivnu poruku za uvođenje u proces e-fiskalizacije. Prvi korak je da se poreznicima podnese prijava za izradu takozvanih bezbednosnih elemenata. Uslov za to je da obveznik zna koji će uređaj koristiti.

„Počev od 1. novembra autorizovanim osobama obveznika fiskalizacije omogućeno je da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju na portalu Poreske uprave ePorezi, podnesu prijavu za izradu bezbednosnog elementa, odnosno bezbednosnih elemenata. Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za eFiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti“, objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Registar odobrenih elemenata elektronskog fiskalnog uređaja nalazi se na portalu Poreske uprave, a takođe i svi detalji oko načina podnošenja prijave za izdavanje bezbednosnog elementa.

„Prilikom podnošenja prijave za izradu bezbednosnog elementa autorizovana osoba može da naznači ime, prezime i broj lične karte ili pasoša osobe koju ovlašćuje za preuzimanje bezbednosnog elementa. Nakon izrade bezbednosnog elementa, autorizovana osoba u poresko sanduče dobija obaveštenje da nakon isteka roka od dva radna dana može preuzeti isti“, saopštila je Poreska uprava.

Bezbednosni element se, kako se navodi, preuzima na šalteru „Vaš poreznik“ u nadležnoj filijali Poreske uprave, osim za obveznike Centra za velike poreske obveznike koji bezbednosni element preuzimaju u toj centru.

„Prilikom preuzimanja bezbednosnog elementa ili elemenata autorizovanoj osobi poreskog obveznika lično se uručuje i potvrda, odnosno potvrde o preuzimanju. Ukoliko je bezbednosni element u vidu fajla, on se automatski šalje u poresko sanduče gde će obveznik imati instrukcije za njegovo preuzimanje“, ističu u Poreskoj upravi.

izvor: Virtuelni inkubator

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga