Glovo postavlja nove standarde u domenu većih prava kurira projektom „The Couriers Pledge“

Podeli:

Glovo, jedna od vodećih svetskih multikategorijskih platformi za dostavu, danas je najavila projekat „The Couriers Pledge“ (“Zavet kuririma”), kojim pokazuje posvećenost kompanije da se unaprede socijalna prava i beneficije dostavljača, bez obzira na njihov tip zaposlenja ili radni status u kompaniji.

„The Couriers Pledge“ (“Zavet kuririma”), kreiran na osnovu saveta Fairwork projekta, uspostavlja novi skup standarda koji uključuje pravičnu zaradu po satu (po uzoru na podatke WageIndicator-a o pravičnim zaradama i dnevnim platama), unapređenje osiguranja i pristupa obuci i bezbednosti. Kompanija prepoznaje da gig ekonomija predstavlja značajan izvor prihoda za kurire i želi da obezbedi jednak pristup socijalnim pravima i beneficijama za kurire, nezavisno od načina na koji rade sa Glovo platformom.

Glovo namerava da novu inicijativu primeni na 40 odsto svoje flote do kraja juna 2022, pri čemu će Maroko i Gruzija biti prve zemlje uključene u početnu fazu projekta. Cilj je da se implementacija „The Couriers Pledge“ (“Zavet kuririma”), sprovede u svim zemljama u kojima posluje do kraja 2023, uključujući i Srbiju.

Pravičnija budućnost rada

U sklopu svoje posvećenosti uspostavljanju pravičnije budućnosti rada i pružanju veće bezbednosti i zaštite kurira, Glovo se obavezao na sledeće:

  • Pravičnije zarade — Potpuna transparentnost pravične zarade po satu za kurire, nezavisno od formata njihovog rada, kao i dodeljivanje „bonusa za lojalnost“, koji se može zameniti za slobodne dane.
  • Unapređenje osiguranja — Pomoć kod različitih vrsta nezgoda, odgovornosti trećih lica i transporta robe, kao i naknade za bolovanje, porodiljsko i roditeljsko odsustvo i pristup beneficiji „Porodični trošak“.
  • Bezbednost i održavanje — Kompleti za bezbednost na putu, uključujući kacige i reflektujuće jakne, koji će biti dostupni svim kuririma preko Glovo prodavnice, kao i pristup stanicama za popravku i održavanja bicikala.
  • Proaktivni menadžment –– Pravičan i pristupačan proces žalbe dostupan svim kuririma kojima je onemogućena upotreba aplikacije. Novi kanali omogućavaju kuririma da zajednički doprinose odlukama koje utiču na njihovu saradnju sa platformom i podstiču otvoren dijalog sa kuririma i udruženjima.
  • Briga o zajednici kurira — Dostupni su kursevi obuke o preduzetništvu, poslovnom menadžmentu, IT veštinama ili jezicima kako bi se pomoglo kuririma da razviju svoje profesionalne veštine i napreduju u karijeri. SOS dugme u aplikaciji je implementirano za slučaj hitnih situacija, a sa ciljem sprečavanja uznemiravanja, uvedena je i politika suzbijanja diskriminacije.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga