Cene nekretenina trećinu skuplje nego pre tri godine

Podeli:

Cene nekretnina u Srbiji i svetu od 2016. do 2019. godine rasle su od 3,9 do 5 odsto, a od početka pandemije od 5 do 7,3 odsto, rekao je saradnik Kvartalnog monitora Aleksandar Radivojević, prenosi Ekapija.

On je, na predstavljanju te publikacije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, rekao da su cene nekretnina sredinom ove godine u SAD porasle 19,5 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

– Od 2018. godine cene nekretnina u Srbiji su kumulativno porasle 23 odsto u novogradnji, a 17,4 odsto u starogradnji zbog rasta zarada i povoljnih kreditnih uslova, rekao je Radivojević.

Dodao je da je vrednost prometa nekretnina u prvom polugodištu ove godine iznosila 2,9 milijardi evra, koliko je iznosila u celoj 2017. godini.

Cene nekretnina u Beogradu povećane su, prema njegovim rečima, oko 9 odsto u odnosu na prosek u 2020. godini.

Istakao je da, imajući u vidu zaradu, da je kupcu stana u Srbiji potrebno mnogo više godina da kupi stan nego kupcu u drugim zemljama, pa čak i u državama iz okruženja kao što je Crna Gora.

Beograd se nalazi na šestom mestu u svetu po broju godina koje su potrebne da se kupi i otplati stan od 60 kvadrata, rekao je Radivojević a prenela Ekapija.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga