Danas su Materice- Hrišćanski praznik majki i žena

Podeli:

SPC i njeni vernici dana obeležavaju Materice, najveći hrišćanski praznik majki i žena. Toga dana deca porane i „zavežu“ majku na isti način, kao što su njih majke vezivale na Detince. Materice se obeležavaju dve nedelje pred Božić.

Na Materice je običaj da se majka simbolički „zaveže“ – to rade deca, bilo nekim šalom ili maramom, možda kaišem ili kanapom – treba samo da joj ga omotaju oko nogu dok sedi i naprave ovlaš čvor.  To se radi rano ujutru, a nekada se uz to pevala i pesma „Dobro jutro, gazdarice, došle su vam Materice. Mi smo došli znaš, da nam nešto daš.“ Majka daje deci poklončiće, pripremljene kolače, razne slatkiše i tako se, takođe simbolički, „dreši“. Postoji i običaj da muž „vezuje“ ženu ako se bračni par u narednoj godini sprema za roditeljstvo. 

Ovo uzajamno „drešenje“ u hrišćanskim kućama stvara prazničnu, svečanu atmosferu, poput one koju su, uz darove, stvorili istočni mudraci svetoj porodici Bogodeteta u Vitlejemskoj pećini.

Ovo su simbolične pripreme za doček Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehova, donoseći nove veze, ljubavi za Boga. U domu u kome se danas vezuju majke, trebalo bi da vlada ljubav, mir, prijateljstvo, sloga i vera.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga