16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama- 19 žena ove godine izgubilo život

Podeli:

Povodom početka kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” na trgu ispred Gradske kuće danas je postavljen špalir 19 narandžastih pari cipela kao simbol broja žena koje su u 2021. izgubile život od strane nekog člana porodice.

Na kraju špalira postavljen je transparent na kome je pisalo “Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više“, što je slogan međunarodnog dana sećanja na žene žrtve porodičnog nasilja.

Na svaku cipelu položen je narandžasti gerber, a cveće su položili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik Saša Santovac sa svojim saradnicima, načelnica Srednjovbanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i njegov zamenik Oliver Mitrović, kao i predstavnice Centra za socijalni rad i Centra za pružanje socijalne zaštite “Most”, odbornice Skupštine grada i poslanice u pokrajinskoj i republičkoj Skupštini.

Direktorka Centra za pružanje socijalne zaštite “Most” Nevena Montresor takođe je navela da je prema zvaničnoj statistici ove godine devetnaest žena izgubilo život u partnerskom nasilju, nasilnici su bivši i sadašnji partneri i deca tih žena.

Montresor je podsetila da Centar “Most” u okviru svojih delatnosti ima Prihvalitilište za žene i decu žrtve nasilja i trgovinu ljudima, kao i Produženo stanovanje za žene i decu žrtve nasilja u porodici i žrtve trgovine ljudima.


– Cilj ove akcije jeste da skrenemo pažnju jer, kada se nasilje prijavi, ili dođe do nasilja, onda institucije preuzimaju svoj deo posla, ali na ovaj način, preventivno, šaljemo poruku da je nulta tolerancija kada je u pitanju nasilje – kazala je ona.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga