Najperspektivniji fudbalski sudija Vojvodine je mladi Zrenjaninac

Podeli:

Često imamo prilike da slušamo o fudbalu, fudbalskim mečevima i njihovim igračima. Ono što ne ističemo često, a što ne znači da je i manje bitno jeste kontrola igre na terenu. Za to su zaduženi oni koji podjednako ulažu u karijere, treniraju svakodnevno i prolaze kroz razne obuke i specijalizacije. Jedan od njih je i naš mladi sugrađanin Nikola Bikić (24), koji se već niz godina bavi ovom profesijom.

 

Na ovaj korak se odlučio kada je bio u srednjoj školi, tačnije sa svojih 16. godina, kada je tadašnji njegov profesor Pavlović Branko, inače inernacionalni fudbalski sudija, primetio njegov talenat i sugerisao mu da bi mogao da se posveti ovoj profesiji.

  • Iz početka nije bilo lako, ali svakako da je to doprinelo mom kvalitetu. Počeo sam obuku sa samo 16 godina, tada sam u isto vreme igrao i trenirao fudbal i počeo obuku za fudbalskog sudiju. Sećam se da sam subotom bio onaj ko kontroliše igru, a nedeljom sam oblačio dres ,,Vojvodine“ iz Perleza  i davao svoj maksimum na terenu. Kada sam završavao srednju školu znao sam već da ću upisati fakultet u Beogradu, odlučio sam se da studiram veterinu, za ono što mi je bilo teško da se odlučim jer sam znao da ću morati da žrtvujem ili fudbalsku ili sudijsku karijeru, žrtvovao sam fudbal i sada sam potpuno siguran da sam se odlučio na pravi korak.
13339490_1231372216873761_9021510222786852520_n
privatna fotografija

Zahvaljujući Miloradu Mažiću, jednom od najboljih Evropskih sudija i fudbalskom savezu Vojvodine, pre dve godine održan je  ,,Talent mentroski kamp“ namenjen mladim fudbalskim sudijama.

-Cilj ovog kampa je uvođenje mladih sudija u princip rada koji praktikuje UEFA u ovoj oblasti. Svakom sudiji je bio dodeljen mentor kako bi mu pomogao u ovoj vrsti obuke. Pre dve godine to je bilo samo na teritoriji Vojvodine, da bi od prošle godine bilo organizovano na teritoriji cele Srbije, a ja sam bio jedini iz Banata koji je pozvan.

Sportski centar FSS u Steroj Pazovi bio je domaćin. Specijalni gost i predavač  na seminaru bio je Kiros Vasaras, član sudijske komisije  UEFA. Učesnici programa su imali izuzetnu priliku da rade po najsavremenijim metodama i sa najboljim predavačima. Nikola je bio jedini Zrenjaninac, kao i jedini sa područja Banata, koji je bio deo ovog programa i kako sam ističe drago mu je što su upravo njega pozvali jer mu je to omogućilo da mnogo napreduje i svakako da mu je pomoglo u daljem razvijanju.

  • Pre svega jako je bitan trening, svakodnevno treniranje, kao i upornost i trud. Naravno, kada nešto radiš to moraš i da voliš kako bi napredovao. Ono što je moj prvenstveni cilj jeste da napredujem što više mogu kada je reč o ovom poslu.

 

12295336_1105220362822281_2996501842544603945_n
privatna fotografija

Nedavno je ovaj mladi i perspektivni sudija,  sudio i na razvojnim UEFA turnirima gde su igrale reprezentacije Izrael-Moldavija i Škotska-Srbija. Kao i na memorijalnom turniru gde su se sastele reprezentacije Hrvatska-Crna Gora i Crna Gora- Srbija.

Nikola je na kraju razgovora obećao sebi, a i nama da će uz trud i zalaganje kao i uz dobro postavljene ciljeve kada je reč o budućnosti, suditi na utakmicama Lige šampiona i na svetskim prvenstvima. Mi smo mu naravno poželeli sreću da uspe u tome i da ostvari svoje snove.

13626989_1271052172905765_2093340279171274815_n
privatna fotografija

 

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga