Краљ Александар I Карађорђевић

Podeli:

Важна историјска личност за становништво Баната и житеље Општине Нова Црња свакако јесте краљ Александар I Карађорђевић. Познато је да је колонистима и добровољицима из Првог светског рата поклонио земљу, а они су управо захваљујући њему наставили ту да граде своја домаћинства.


Рећи ћемо неколико речи о овом српском краљу. Рођен је 16. децембра 1888. на Цетињу, као млађи син краља Петра I и црногорске кнегиње Зорке. Школовао се у Женеви и Санкт Петербургу.
У Првом Балканском рату ратовао је као командант Прве армије у биткама код Куманова и Битоља, а у Другом балканском рату код Брегалнице.


Принц Ђорђе, његов старији брат одрекао се престола. Већ 1916. краљевска овлашћења пренета су на Александра. Званични регент Србије постао је 1. децембра 1918. Године 1922. оженио се румунском принцезом Маријом са којом је добио три сина: Петра II, Томислава и Андреја. Краљ Александар остао је упамћен као краљ ујединитељ, читав зивот усмерен на уједињење три народа, српског, хрватског и словеначког.


Убијен је у Марсеју, 9. октобра 1934, приликом државне посете Француској, а његова смрт дубоко је потресла читаву земљу.


У селу Александорову данас се налази његов мурал, а испред Добровољачке капије и биста.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga