Zrenjanin dobija najmoderniji sistem očitavanja vodomera, besplatna zamena

Zrenjanin dobija najmoderniji sistem očitavanja vodomera, besplatna zamena

Zamenom postojećih vodomera elektronskim vodomerima na daljinsko očitavanje počelo je uvođenje takozvane „pametne mreže“ vodomera u Zrenjaninu, čime će naš grad dobiti najsavremeniji sistem očitavanja vodomera sa softverom i opremom za kontrolu i očitavanje.


Nakon raspisane javne nabavke za elektronske vodomere i potpisanog ugovora sa renomiranom firmom „INSA“ iz Zemuna, počela je i ugradnja prvih pristiglih vodomera od 18 hiljada koliko je obuhvaćeno ugovorom čija je vrednost 100 miliona dinara, a celokupna sredstva je obezbedilo JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz sopstvenih sredstava.
Planirano je da se u narednih godinu dana izvrši zamena svih 18 hiljada vodomera, prvo u Zrenjaninu, čime će biti zamenjeni vodomeri skoro svih korisnika u gradu, a u međuvremenu biće raspisana i javna nabavka za iste vodomere koji će biti namenjeni za preostale korisnike u gradu i korisnike u svim naseljenim mestima Grada Zrenjanina, čiji je broj približan broju korisnika u gradu.


Paralelno sa zamenom vodomera vršiće se i opremanje računarskog centra za prikupljanje očitanih podataka sa GSM koncentratora koji će se postaviti na odgovarajućim mestima u ulicama gde se izvrši zamena vodomera i koji će prikupljati podatke, odnosno stanja vodomera, i prosleđivati ih u pomenuti centar.
Do momenta završetka opremanja centra za prikupljanje podataka i postavljanja koncentratora, podaci sa elektronskih vodomera očitavaće se daljinski uz pomoć ručnih terminala i odgovarajuće opreme kojom se prikupljaju podaci stanja vodomera prolaskom ulicom, bez ulaska u dvorišta korisnika i otvaranja šahtova vodomera.
Ovo je poduhvat od izuzetnog značaja, od koga će i korisnici i preduzeće imati koristi. Neke od ključnih prednosti ovog sistema su: daljinska, brza i precizno očitana stvarna potrošnja korisnika, mogućnost greške u očitavanju svedena na procentualnu grešku, prestanak potrebe za angažovanjem čitača i eleminacija grešaka ljudskog faktora, u svakom momentu poznata stvarna potrošnja korisnika i njena laka kontrola, daljinsko praćenje stanja mreže i lakše detektovanje kvarova na istoj kao i gubitaka u mreži, smanjuje se broj reklamacija i žalbi…


Bitno je da uvođenje ovog najsavremenijog sistema daljinskog očitavanja korisnike neće koštati niti jedan dinar, a sredstva za nabavku vodomera i opremanje centra za prikupljanje podataka obezbedilo je, iz sopstvenih sredstava, JKP „Vodovod i kanalizacija“ čiji će radnici i izvršiti zamenu svih vodomera.
Zamena vodomera je počela u sredu u nastavku Prvomajske ulice u naselju Gradnulica Guvno, i ovaj deo grada će prvi biti u potpunosti opremljen elektronskim vodomerima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.