Жупанијскa палатa

Podeli:

Зграда Торонталске жупанијe настала је на простору најужег језгра тзв. „Варошког кварта“ који је урбанистички формиран још у 18. веку, на месту старе зграде Краљевске камералне управе саграђене крајем тог века.

Фото: http://www.zrenjaninheritage.com/

Првобитну Жупанијску палату саградио је чувени Јосиф Фишер између 1816 – 1820, након катастрофалног пожара који је 1807. године уништио готово читав Велики Бечкерек. Ово здање бива проширено само 60 година након изградње, а све по порјектима еминентних пештанских архитеката- Едена Лехнера и Ђуле Партоша.

Занимљиво је да је унутрашњост Жупахијске палате била је прилагођена административним потребама чиновничког апарата, па су тако први спрат овог здања насељавали руководиоци града. Просторије у којима су боравили и радили главни жупан и поджупан биле су окренуте ка главном тргу, а управо те просторије данас знамо под именима Барокна сала и Плави салон.

Као и тада, тако и данас, велику пажњу свих оних који кроче у Жупанијску палату, односно Граску кућу, привлаче витражи. Ови витражи, постављени на прозорима ка Градској башти, a осим декоративне функције имају и уметничку вредност, а на њима су представљена три мотива- Мудрост, Правда и Моћ.

Фото: http://www.zrenjaninheritage.com/

Од педесетих година ХХ века, па све до 2003. године, на Жупанијској палати нису вршени обимнији конзерваторско-рестаураторски радови. Радови су трајали две године, а обухватили су делимично обијање малтера, ново малтерисање, санацију влаге паропропусним малтерима на предњој фасади, бојење силикатним бојама и делимичну поправку лимарије олука, као и постављање система заштите од голубова.

Од изградње до данас зграда није мењала своју намену и у потпуности је сачуван њен аутентичан изглед.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga