Жељко Лучић

Podeli:

Рођен је 1968. године у Зрењанину. Као тинејџер, певао је у зрењанинском мешовитом хору „Јосиф Маринковић“ под диригентском палицом чувеног Слободана Бурсаћа, који је препознао Лучићев потенцијал. На наговор маестра Бурсаћа, Жељко одлази на студије певања у Београду, одакле се, поново на наговор ментора, овог пута професорке Доротеје Спасић, упућује у оперски студио новосадске Академије уметности.

Под менторством Бисерке Цвејић Жељко проводи две године ( 1991-1993 ), а 1993. године потписује уговор са Српским народним позориштем у Новом Саду. Свој професионални оперски деби имао је као Силвио у Леонкаваловим Пајацима, скоро је заблистао у улогама Белкореа у Доницетијевом Љубавном напитку, Енрика у Доницетијевој Лучији од Ламермура, Жермона у Вердијевој Травијати, Валентина у Гуноовом Фаусту и насловној улози у Евгенију Оњегину Чајковског.

Године 1998. Лучић се придружио списку главних уметника Франкфуртске опере, где је остао све до 2008. године и где стиче славу као вердијански баритон. Неке од Вердијевих улога које је певао у Франкфурту су Амонасро у Аиди, Гроф Луна у Трубадуру, Ецио у Атили, Монфор у Сицилијанском вечерњу, Ренато у Балу под маскама, војвода од Нотингема у Доницетијевом Роберту Девереу. Остале улоге које је тамо певао су гроф Алмавива у Моцартовој Фигаровој женидби, Евгеније Оњегин, Леско у Пучинијевом Манон Лескоу, Марчело у Пучинијевим Боемима, Мишоне у Чилеовој Адријани Лекуврер, Шарплес у Пучинијевој Мадам Батерфлај и друге.

Лучић је такође наступао као гост уметник у бројним великим оперским кућама. Дебитовао у Холандској опери 2002. године у улогама Монфора и Марчела. Певао је Жермона на свом првом наступу на Фестивалу у Прованси 2003, а исте године певао грофа Луну у Театру у Фиренци.

Деби у Метрополитен опери остварио је 2006. године као Барнаба у Понкијелијевој Ђоконди, са Виолетом Урмани као Ђокондом, и под диригентском палицом Бертранда де Билија. Након тога наступао је у Метрополитену и у улози Жермона, грофа Луне, као и у насловним улогама у Магбету и Риголету.

Године 2013. тадањи градоначелник Зрењанина, Иван Бошњак, уручио је Жељку Лучићу Награду града Зрењанина, а чувени баритон је том приликом изјавио: “ С великом радошћу сам овде, без обзира што сам тек пре 48 сати слетео из Њујорка, и радо ћу долазити у град у ком сам, практично, започео своју музичку каријеру, певајући у хору „Јосиф Маринковић“, на шта сам јако поносан“.

Фото: operatheatremadlenianum.com

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga