Тоша Јовановић

Podeli:

О рођењу великог Тоше Јовановића постоје две приче. Једна говори да је рођен 1845. године у Вршцу, а одрастао Великом Бечкереку, док други извор наводи да је глумац рођен 1843. године. Оно што се сигурно зна је да је овај глумачки великан најпре био послат да изучава берберски занат, али га је убрзо напустио као би се посветио другом занату- глумачком.

Глуми га је подучавао Алекса Бачвански, глумац и редитељ престоничког Народног позоришта. Уместо да одигра своју прву премијеру, Тошу Јовановића је спречила, али не и поколебала болест. Иако је прву прилику пропустио, глумачким послом наставља да се бави у трупи Ђ. Протића, где тумачи улогу Сретена у комаду „Hајдуци“. Наставио је позоришну каријеру у путујућој позоришној дружини земљака Јоце Поповића „Бечкерачанина“ у Земуну, и у трупи Паје Степића, свог будућег таста.


Био је нарочито леп и мужеван глумац и тумач великог класичног репертоара, због чега су га често бирали за улоге љубавника и хероја.

Тоша је био члан Народног казалишта у Загребу и Народног позоришта у Београду, први пут од октобра 1869. године, па до 1872. Затим наставио – по други пут на београдској позорници, по повратку из Загреба 1878. године. Стални члан – глумац је постао 19. марта 1879. године. Одликован је у Србији за одличну уметничку игру, Орденом Св. Саве V и IV реда.

Преминуо је прерано, у 46. години живота 1893. године и сахрањен на Новом гробљу у Београду.

Родна кућа Тоше Јовановића

Родна кућа глумца Тоше Јовановића се налазила улици Тоше Јовановића број 28 у Зрењанину. Подигнута је у првој половини 19. века и некада је представљала непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја, а на спомен плочи био је овај текст:

У овој кући 1845. угледао је света драмски великан, Тоша Јовановић, уметник српски.
Одан музи уметности српске, делао је 28 година у храму српске Талије,
оживљавајући нам јунаке, на понос васколиког Српства.
Несравњени уметнички рад учинио га је неугасним светилом српског
краљевског позоришта у Београду где се 1893 у вечност преселио.
Срби Бечкеречани, дајући видљива знака дике и поноса према своме
земљаку, подигоше му ову споменицу 1897. године
„.

Иако је кућа Тоше Јовановића представљала споменик културе од великог значаја, срушена је 1991. године. Ипак, зрењанинско позориште и даље носи његово име и свакодневно нас подсећа на допринос који је Тоша Јовановић дао драмској уметности.

фото: zrikipedia.com

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga