Победници – зрењанински параолимпијци

Podeli:

Поставка под називом ”Победници – зрењанински параолимпијци” отворена је јуче у Малом салону Народног музеја Зрењанин. Град Зрењанин и Народни музеј Зрењанин ову изложбу организују у част суграђана који су на националном и интернационалном нивоу забележили врхунске резултате у неколико спортских дисциплина представљајући своје клубове и град. Њихове биографије, као и приложени предмети сведоче о важности учешћа особа са инвалидитетом у спортском животу.

Изложба “Победници – зрењанински параолимпијци” представља спортисте са инвалидитетом учеснике параолимпијада који су чланови (некадашњи, односно актуелни) овдашњих спортских клубова. Представљени су Горан Перлић, стонотенисер, Снежана Николич, Ласло Шурањи, Живко Папаз и Симо Кецман, стрлеци, Катарина Драганов Чордаш, пливачица и Јасмин Бамбур, скијаш.

Свечаном отварању присуствовали су и истакнути спортски стручњаци, тренер најтрофејније селекције наше земље, ватерполо репрезентације Србије Дејан Савић, као и тренер теквондо репрезентације Србије Драган Јовић Гале, за које је градоначелник Зрењанина приредио и пријем у свом кабинету. 

Зрењанинци на параолимпијадама наступају у стоном тенису, стрељаштву, пливању и скијању, а међу српским параолимпијцима има такмичара и у атлетици. Југословенски параолимпијски тим наступио је први пут на Играма 1972. године. Представници наше земље учествовали су на свим Параолимпијским играма до сада (изузев у Торонту, Канада 1976) и увек се враћали овенчани медаљама.

 Изложбу су приредиле Александра Ђукић, Душка Коларов и Ивана Арађан из Народног музеја Зрењанин.

Фото: muzejzrenjanin.org.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga