Pas ne sme biti patološki vezan za gazdu

Podeli:

Članovi kinološkog društva “Revir 023” organizovali su trodnevnu radionicu koju je vodio istaknuti kinološki sudija Nenad Novak. Oni koji su se na vreme prjavili za edukaciju, od najboljih su učili o psima, dobrim stvarima i onim lošim. Fokus ovog seminara bilo je razvijanje odnosa između čoveka i psa.

Vlasnici raznih profila, iskusni i neiskusni, okupili su se kako bi savladali određene probleme koje imaju sa svojim ljubimcima. Zvezda dana je svakako bilo dvomesečno štene nemačkog ovčara. Mala Frida je sa svojom vlasnicom Katarinom vrlo ozbiljno pristupila edukaciji.

Ipak, postoje vlasnici koji nisu do te mere odgovorni i istrajni ili, naprosto, ne poseduju dovoljno znanja o psima i tada nastaju greške koje kasnije mogu prerasti u ozbiljne probleme. Voditelj radionice, Nenad Novak je nekoliko puta istakao da se pas, baš kao i dete, vaspitava od najranijih dana. Teško ćete objasniti tinejdžeru da nešto ne valja,ako ste ga prethodnih petnaest godina nagrađivali za tu istu stvar, a sada ga odjednom grdite. Isto tako je i sa psima. Morate reagovati na vreme – rekao je Novak prisutnima.

Ovaj kinološki stručnjak rekao je da se kod pasa ništa ne postiže fizičkim kažnjavanjem i istakao je da je strogo protiv takvih “demode” metoda dresure. Važno je posvetiti se psu, obezbediti mu dovoljno prostora za aktivnosti, a što se tiče hrane, Novak navodi da pse treba hraniti iz ruke i u svim prostorima i okolnostima, nikako im hranu ne treba davati “besplatno”.

Govoreći o problemima sa kojima se najčešće susreće tokom semimara, Nenad Novak je istakao da je to svakako patološka vezanost psa za vlasnika i obrnuto. Pas mora da nauči da bude samostalan, u suprotnom on pati i nesposoban je kada vlasnik ode na posao ili ga ostavi kod nekog radi čuvanja- objašnjava Novak.

Svaki pas ima svoj karakter, u leglu ne postoje dva ista psa. Kada birate psa morate ga birati prema svom karakteru i svojim mogućnostima- rekao je Damjan Vukanović i dodao da su članovi kinološkog društva “Revir 023” na raspolaganju svim ljubiteljima pasa.

Zrenjaninski ljubitelji pasa već 10 godina aktivno rade na sopstvenoj , ali i na edukaciji svih onih ljudi koji za tim imaju potrebu. Kao registrovano kinološko društvo ova ekipa dejstvuje već 4 godine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga