U Opštini Sečanj obeležen Svetski dan hipertenzije

Podeli:

U Opštini Sečanj u Domu zdravlja obeležen je Svetski dan hipertenzije predavanjem o ovoj bolesti.

U cilju podsticanja svesti o prevenciji hipertenzije kao glavnog faktora rizika za šlog, infart miokarda, srčanu slabost, aneurizmu aorte, bubrežnu slabost, bolesti perifernih arterija i bolesti mrežnjače oka,
organizovano je i merenje krvnog pritiska kod zaposlenih.

Svaki peti stanovnik Vojvodine ima hipertenziju, a prema nekim podacima čak i svaki četvrti.

Hipertenzija godinama može biti bez ikakvih simptoma, pa se dešava da je otkrije neka od ozbiljnih komplikacija, kao što su: infarkt srca, moždani udar- šlog, slepilo, bolesti bubrega i slično. Mnoge od ovih bolesti su smrtonosne, pa se hipertenzija naziva i „tihim ubicom“.

Svega 5% bolesnika ima jasne uzroke hipertenzije. U ovu kategoriju spada i hipertenzija u vezi sa trudnoćom, koja zahteva poseban tretman, jer se u velikom broju slučajeva radi o kombinaciji esencijalne hipertenzije i trudnoće, pa skokovi krvnog pritiska su ili prva manifestacija bolesti, ili označavaju njeno pogoršanje. Kod ovih žena, kontrole su obavezne ne samo kod ginekologa, nego i kod interniste. Blagovremenim lečenje hipertenzije, smanjuje se rizik od komplikacija, kako za majku, tako i za plod u poslednja 3 meseca trudnoće i tokom porođaja.

Obavezan način lečenja svih bolesnika sa hipertenzijom je promena načina života.Ona podrezumeva korigovanje telesne težine, korigovanje ishrane (pet obroka dnevno, nikad gladni-nikad siti, što manje masnih i slatkih namirnica, što više hrane biljnog porekla, što manje slano), prestanak pušenja i unosa alkohola, fizičku aktivnost- svakodnevne šetnje oko 40 min, korigovanje stresa. Kako postoje prigode u životu u kojima se ponekad konzumira alkohol, dozvoljeno je , uz redovno uzimanje lekova, ponekad popiti do jedne čašice od o,2 dl žestokog piča ili jedne čaše od 2 dl vina ili 500 ml piva.
Ukoliko sumnjate na hipertenziju odnosno povišeni krvi pritisak, obavezno se obratite vašem izabranom lekaru.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga