Opština Sečanj:Predovni pregledi,najbolja preventiva

Podeli:

Redovni preventivni pregledi najbolja su zaštita za žene od sve brojnijih ginekoloških kancera.

Ultrazvučni pregled je jedina metoda kojom se može dijagnostikovati rak jajnika, najsmrtonosniji ginekološki kancer od kojeg u Srbiji godišnje oboli 800, a umre 450 žena. Ipak sistematski, preventivni ginekološki pregled po zakonu ne uključuje ultrazvuk. Takođe manuelni pregled dojki, iako u zakonu stoji da je obavezan, ginekolozi u domovima zdravlja obavljaju isključivo po zahtevu pacijentkinje.

Redovni preventivni pregled omogućava da se otkrije bolest u početnoj fazi kada postoje velike šanse za potpuno i trajno izlečenje.

KAKO SMANJITI RIZIK OD RAKA DOJKE

– Pravilnom ishranom

(svakodnevno bi trebalo da bude zastupljena niskokalorična hrana sa malim procentom masti i šećera uz dosta žitarica i voća i povrća)

– Izbegavanje alkoholnih pića

– Održavanje odgovarajuće telesne težine

– Redovna fizička aktivnost

– Redovni preventivni pregledi

– Preventivni pregled grlića materice dovoljan je jednom u dve godine, dok je za jajnike neophodno jednom godišnje. Jedini pregled koji pokazuje prisustvo karcinoma jajnika je vaginalni ultrazvuk, odnosno kolor dopler i obavljanje nespecifičnog tumor markera. Takođe odlazak na sistematski ginekološki pregled mora da uključuje i manuelni pregled dojki, ali u domovima zdravlja izabrani ginekolozi ga rade samo na zahtev pacijentkinje. Razlog je preopterećenost, imaju previše pregleda tokom dana, moraju da ispune normu i za ovakav pregled nemaju vremena – objašnjava dr Ana Mitrović Jovanović, ginekolog i načelnica preoperativnog odeljenja u GAK “Narodni front”.

Ona naglašava da manuelni pregled dojki ginekolog mora da obavi kako pacijentkinjama starijim od 40, tako i onim mlađim od 30 godina.

FAKTORI RIZIKA ZA NASTANAK RAKA GRLIĆA MATERICE

– Pušenje

– Oslabljen imuni sistem

– Rano stupanje u seksualne odnose

– Veliki broj seksualnih partnera

– Rizični seksualni odnosi

– Odsustvo redovnih pregleda

– Nakon opipavanja dojki, ginekolog određuje da li ima indikacija za ultrazvuk i da li pacijentkinja treba da ide dalje kod onkologa. Često žene zamole svog izabranog lekara opšte prakse da obavi ovaj pregled, međutim oni moraju da ih upute kod ginekologa jer je taj pregled jedini validan – kaže dr Mitrović Jovanović.

U domovima zdravlja tvrde da bi ultrazvuk trebalo da bude obavezan na sistematskom ginekološkom pregledu, ali ga zakon ne propisuje.

Radimo ga po potrebi kada manuelnim pregledom posumnjamo da postoji razlog za to. Nažalost, broj obolelih se iz godine u godinu drastično povećava, a zakon u preventivu ne uključuje obavezan ultrazvuk, pa se često dešava da se karcinom jajnika ustanovi tek kada uđe u poodmaklu fazu bolesti – objašnjava dr Snežana Janković, ginekolog u Domu zdravlja “Savski venac”.

Prema njenim rečima, manuelni pregled donekle može da pokaže zdravstveno stanje jajnika, ali ne u potpunosti.

– Takođe, pregled dojki treba da radi izabrani ginekolog, ali ga pacijentkinjama često uradi lekar opšte prakse koji za to nije edukovan. Dešava se, međutim, da ginekolog ne uradi pregled dojki, pa pacijentkinja mora da insistira, ali to je od slučaja do slučaja. Ako posumnja na tumor, šalje je obavezno na ultrazvuk, a potom kod onkologa – kaže dr Janković.

Iako je ultrazvuk jedini način da se na vreme otkrije tumor na jajnicima, u Ministarstvu zdravlja kažu da ovaj pregled može obaviti svaka žena, ali mora sama da ga zatraži od svog ginekologa.

KASNO OTKRIVANJE BOLESTI

 

Stopa obolevanja žena od karcinoma dojke u Srbiji nije znatno veća u odnosu na druge evropske zemlje, ali je stopa smrtnosti drastično veća.

– Srbija je na drugom mestu po broju umrlih žena od ovog karcinoma, upravo zato što se ova opaka bolest otkrije tek u poodmakloj fazi – kaže dr Ljiljana Lazić, koordinatorka za skrining karcinoma dojke iz Nacionalne kancelarije za skrining.

Na ovu temu danas je u sali Mesne zajednice Sečanj održano predavanje.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga